Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Gemeenteraad Enschede verdeeld: wel of geen windmolens?

261082 windmill 62257 1920

Het belooft maandagavond een interessante discussie te worden in de gemeenteraad van Enschede. Veel partijen komen met een motie of amendement om het beoogde duurzaamheidsbeleid van de gemeente aan te passen. Komen er wel of geen windmolens in Enschede? En wordt de bolling van de Usseler es wel of niet gespaard van een zonnepark?

Draagvlak voor windmolens is er nauwelijks, vindt Burgerbelangen. En daarom komt de partij met een voorstel om voorlopig niet aan windturbines te beginnen. Ook niet in de aangewezen gebieden waarvoor volgens de gemeente wel draagvlak bestaat, namelijk het havengebied en de Marssteden. Steun is er in ieder geval van VVD, CDA en EnschedeAnders.

Opvallend is dat de PvdA juist met een tegengestelde motie komt. De sociaaldemocraten vinden het voorstel van Burgerbelangen een gemiste kans, maar willen dat de gemeente goed in kaart brengt of en hoe windenergie in Enschede kans van slagen heeft.

Zonnepanelen
Het CDA is niet tevreden met de stelling van de gemeente dat slechts vijf van de 109 gemeentelijke panden geschikt zijn voor zonnepanelen. De partij gaat het college opdragen dit te laten toetsen door meerdere leveranciers van zonnepanelen.

De SP wil dat omwonenden de kans krijgen om financieel te participeren in een zonnepark. GroenLinks wil dat bewoners in het buitengebied standaard zonneveldjes van maximaal honderd vierkante meter mogen plaatsen op het maaiveld. Het college stelt nu voor om dat alleen toe te laten als het dak ongeschikt is.

Alternatieven
De VVD kan op voldoende steun rekenen met het voorstel om alternatieve duurzame energiebronnen goed te onderzoeken. De liberalen zien meer waarde in geothermie, restwarmte, koude-warmteopslag, biovergisting en mesterwarming dan bijvoorbeeld windmolens.

GroenLinks vindt dat het allemaal niet snel genoeg gaat en wil niet dat verdere onderzoeken en beleidsnota's vertragend werken. De partij vraagt het college daarom om direct aan de slag te gaan met projecten (windmolens en zonnepanelen) in de gebieden die door de gemeente zijn aangewezen in het duurzaamheidsbeleid.

Usseler es
Ook het benutten van de Usseler es blijft een heikel punt. Burgerbelangen gaat een voorstel doen zodat de bolling van de cultuurhistorische es bespaard blijft van zonnepanelen. De partij gaat mee in het voorstel van belangenverenigingen om de randen van de es met dertien zonneveldjes van samen 30 hectare te bebouwen.

Omwonenden van 't Zwering en zeker achttien bewoners van de es zijn daar niet blij mee. Die willen juist dat de bolling wordt gebruikt voor een zonnepark. En dat heeft ook de voorkeur van de gemeente. De Usseler es staat nog in de boeken als bedrijventerrein. De gemeente moet van de provincie nog 32 hectare bedrijfsgrond afboeken en dat is een tegenvaller van miljoenen euro's. Die afboeking kan bespaard blijven als bedrijfsgrond tijdelijk wordt ingezet als zonnepark.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.