GroenLinks diende maandagavond een amendement in met verstrekkende gevolgen. De tekst van het raadsvoorstel - en dus ook de strekking van het duurzaamheidsbeleid - werd daarmee compleet veranderd. De partij vond in D66, ChristenUnie, PvdA en SP de partners die nodig waren voor een meerderheid. Maar wat hebben ze nu precies veranderd?
In het gemeentehuis van Enschede is dinsdag nog de hele dag huiswerk gedaan rond het op initiatief van GroenLinks gewijzigde duurzaamheidsbeleid. Want wat zijn precies de consequenties? En is het gewijzigde voorstel wel uitvoerbaar? Ambtenaren en bestuurders konden er niet direct een antwoord op geven.
Windenergie
Een van de aanpassingen die de vijf fracties hebben doorgevoerd is dat het college van B en W wordt gedwongen om zo snel mogelijk plannen voor windmolens te ontwikkelen in de daarvoor aangewezen concentratiegebieden (zie kaartje) Daarvoor zou immers draagvlak bestaan onder Enschedeërs, op basis van het project Enschede Wekt Op.
Het college zelf stelde voor om deze locaties zorgvuldig te toetsen op haalbaarheid, draagvlak onder omwonenden en milieu-effecten en deze in verschillende scenario's weer voor te leggen aan de raad. Op zijn vroegst zou dan in de zomer van 2018 een plan voor windmolens en zonneparken kunnen worden ingediend.
Morgen windmolens?
In theorie betekent de aanpassing dat Enschede morgen al plannen voor windmolens kan indienen binnen de concentratiegebieden. Structuurvisies en onderzoeken naar milieu-effecten hoeven van de vijf fracties niet. En ook wettelijk gezien lijken daarvoor in dit geval geen beperkingen te zijn.
Ook wordt van de gemeente nu verwacht dat er gesprekken volgen met de negen landeigenaren die in een enquête van landbouwbelangengroep Stawel hebben aangegeven best een windmolen op eigen terrein te willen. Dit in samenspraak met de direct omwonenden.
Energieneutraal
Een andere verregaande consequentie van het aangepaste duurzaamheidsbeleid is de doelstelling. Tot nu toe ging de gemeente ervan uit dat 12 procent van het energieverbruik in 2030 'groen' is, oplopend tot 27 procent in 2050.
Nu moeten de ambtenaren in een rapport gaan uitleggen hoe de gemeente zo snel als mogelijk volledig energieneutraal kan worden, door behalve zonneparken en windmolens ook in te zetten op geothermie, restwarmte en koude-warmteopslag.
Besluitvorming
De besluitvorming was er maandagavond een van uitersten. Aan het begin van de avond leken coalitiepartijen CDA, VVD en Burgerbelangen met steun van EnschedeAnders, OPA en SP aan de winnende hand.
Deze zes fracties wilden met een amendement voorkomen dat er windmolens in Enschede verrijzen. In ieder geval niet voordat alle andere alternatieve energiebronnen serieus in overweging zouden zijn genomen.
De SP had een doorslaggevende rol in de besluitvorming, omdat gedurende de vergadering de steun aan het ambitieuze voorstel van GroenLinks werd uitgesproken.
Inwoners
De aanpassing van het duurzaamheidsbeleid is tegen het zere been van belangengroepen en insprekers die vorige week in de commissievergadering vooral een pleidooi hielden tegen windmolens.
Hoewel fracties op social media aangeven nog steeds tegen windmolens in het buitengebied of in Ecologische Hoofdstructuur te zijn, zegt het instemmen met het door GroenLinks aangepaste duurzaamheidsbeleid anders. Ook langs de N35 richting de Duitse grens mag nu bijvoorbeeld een windmolen komen en dat is hoe je het wendt of keert midden in het buitengebied.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM