"De kamers zijn er wel, maar buitenlandse studenten komen er vaak niet voor in aanmerking , zegt Jasper ten Napel van de Student Union, de belangenbehartiger van studenten aan de UT.
Aanbod in Nederlands
Online worden de studentenkamers meestal alleen in het Nederlands aangeboden. Reacties in het Engels worden vaak niet eens beantwoord. "Je merkt dat Nederlandse studenten niet openstaan voor een Engelssprekende student. En dat is wel kwalijk", zegt Ten Napel.
Landelijk probleem
Niet alleen op de campus in Enschede speelt het probleem. "Je ziet dit in de meeste studentensteden wel terug , zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Volgens Berkhout ligt het voor een groot deel aan de informatievoorziening vanuit de universiteiten en hogescholen. "Universiteiten richten zich heel erg op internationalisering, maar de studentenhuisvesting blijft achter. Het is aan hen om de buitenlandse studenten goed te begeleiden bij het vinden van een woonruimte.
Zelf huisgenoot kiezen
De scheiding tussen wel en niet Nederlandssprekend kan ontstaan door het coöptatierecht, dat voor veel studentenhuizen op de campus in Enschede geldt. Bij coöptatie mogen studenten zelf hun huisgenoten kiezen. Toch zou je volgens Ten Napel niet van die manier van selecteren af moeten willen. "Eén van de mooiste dingen aan het Enschedese studentenleven zijn de hechte huizen. Het is gebruikelijk om elke dag samen te eten en er worden regelmatig huisfeesten georganiseerd. Dat is te danken aan het coöptatiesysteem.
Meer begeleiding
Hij ziet meer in de voorlichting aan en begeleiding van buitenlandse studenten. "Internationale studenten weten vaak niet hoe coöptatie werkt. Zij sturen een mailtje met ik wil graag in de kamer, wanneer kan ik erin? . Ja, dan worden ze natuurlijk niet gekozen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM