Het is in feite zijn ouderlijk huis, al is Hans Krinkels (49) er niet geboren. Hij woonde er sinds 1989 een tijd met zijn vader en sinds tien jaar opnieuw, met zijn vriendin. Net als zijn buurman komt Hans in aanmerking voor een uitkoopregeling van het rijk voor woningen onder hoopspanningsleidingen.
De leidingen produceren een magnetisch veld, dat een effect kan hebben op de gezondheid van mensen. ,,Ja, er zijn hier in de buurt veel mensen aan kanker overleden. Mijn moeder, mijn vader, de buurvrouw en nog enkele personen. Het was schering en inslag op een gegeven moment , zegt Hans.
Verband
Een oorzakelijk verband tussen de hoogspanningsleidingen en kanker is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nooit aangetoond. Dat wil zeggen, kinderen lopen bij hoogspanningsleidingen een groter risico op leukemie. Dat is wél aangetoond, maar alleen statistisch.
Er zou niet veel meer straling zijn dan op andere plekken
Hans Krinkels
,,Via een vriend heb ik hier de TU Delft gehad. Er zou niet veel meer straling zijn dan op andere plekken. Tja, het is een gegeven tegenwoordig dat er overal straling is , zegt Hans. Hij heeft nog wel geprotesteerd tegen de gsm-antennes die op een gegeven moment op de hoogspanningsmast werden bijgeplaatst. ,,Maar dat had geen zin , zegt hij. ,,Het is een algemeen aanvaard iets. Dus wat moet je ermee? Â
Ik leef hier eigenlijk zwaar boven mijn stand; onbetaalbaar
Hans Krinkels
Hij en vriendin Jeannette hebben het huis naar hun smaak ingericht. Een bar getimmerd in de keuken, Nederlandstalige muziek klinkt uit de geluidsinstallatie. ,,Mijn vriendin wil daar wel graag een keuken , zegt Hans en wijst naar een uitbouw aan de achterzijde. ,,Iets met een kookeiland. Dat zou daar goed kunnen. Maar het is er nog niet van gekomen. ,,We wachten tot we weten wat de gemeente doet. Er is nog steeds geen bod. ÂHans is er ook nog niet uit wat hij moet doen. ,,Kijk nu eens wat een uitzicht ik heb , zegt hij en wijst richting de honderden meters vrij groen voor zijn huis. En achter is een park waar je zo in loopt. Ik leef hier eigenlijk zwaar boven mijn stand. Onbetaalbaar. Â Onzichtbaar is de rij hoogspanningsmasten die tot aan de horizon reikt.
Slechts zeven woningen in Twente komen in aanmerking voor de uitkoopregeling. De huizen moeten recht onder of tussen de draden van een hoogspanningslijn staan. Daar is lang over gesteggeld door de politiek. Eerder werd ook gesproken over een strook aan weerszijden van de hoogspanningslijnen. ,,Nee, de buren in het blok hiernaast krijgen geen aanbod , weet Hans. ,,Daar hebben ze geloof ik nog wel over gebeld. Â
Te vroeg
Hans moet zich voor 1 juli 2021 bij de gemeente Enschede melden, als hij wil verkopen. ,,Eigenlijk komt het een beetje te vroeg , zegt hij. Schuin aan de overkant van de Van Veenlaan, op veilige afstand van het hoogspanningstracé, wordt druk gebouwd. Pleintjes Park Oost Boswinkel heet het nieuwbouwplan. ,,Er is me al gevraagd of dat niet wat is voor ons. Maar ja, dat is toch heel wat anders. Nu kunnen we af en toe een avondje muziek draaien. Dat wordt toch lastiger dan. Over een jaar of tien, vijftien, dan was een mooi appartementje wel wat geweest.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM