Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Economie Twente groeit maar Enschede profiteert niet mee

263986 money 256319 640 2

Inwoners van Enschede profiteren het minst van de snel groeiende Twentse economie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Twente doet het economisch gezien uitstekend. Met een economische groei van 2,7 procent in 2016 hoort het bij de zes best presterende regio s in Nederland. Gemiddeld groeide de Nederlandse economie vorig jaar 2,2 procent. Volgens het CBS is de Twentse groei vooral te danken aan de goede prestaties in de industrie-sector.

Motoren groei
Wethouder Patrick Welman van Enschede is blij verrast door het groeicijfer: Uit rapporten van de Rabo en de ING-bank bleek al eerder dat we met de regio op de goede weg zijn, maar deze CBS-cijfers zijn nog beter. Volgens Welman zijn de techniek, de maakindustrie en de export naar Duitsland belangrijke motoren achter de groei: Veel bedrijven in de regio hebben de crisis overleefd dankzij de export naar Duitsland. En nu de economie daar ook weer groeit profiteren wij mee. Dat zorgt in Twente voor snellere groei dan de rest van Nederland.

Stijging
Ook de regionale werkloosheidscijfers weerspiegelen de economische groei: overal in Twente daalt de werkloosheid. Behalve, opmerkelijk genoeg, in Enschede en Haaksbergen. In Enschede steeg het werkloosheidscijfer van 8,5 procent in 2015 naar 8,6 procent in 2016. In de stad groeit weliswaar het aantal banen maar die worden vooral ingenomen door mensen van buiten de gemeente.

Studentenwerk
Welman: Onze werkgelegenheid groeit, steeds meer bedrijven willen zich in Enschede vestigen vanwege de aantrekkingskracht van UT en Saxion. Bovendien vragen het groeiende winkelbestand en de horeca in de binnenstad steeds meer mensen. Maar we zien dat die banen vooral worden bezet door mensen uit omliggende gemeenten. Bovendien worden veel kleine baantjes, van minder dan 20 uur per week, ingevuld door studenten. Die nemen ook nogal wat laaggeschoold werk voor hun rekening. Daardoor blijft een grote groep laagopgeleide Enschedeërs zonder werk.

Top
Enschede staat mede daardoor samen met Almelo in de top-5 van gemeenten met de meeste werkloosheid. Rotterdam voert de lijst aan met 11,3 procent; Enschede staat vierde met 8,6 procent en Almelo vijfde met 8,4 procent. Maar Almelo lijkt juist wel te profiteren van de aantrekkende economie: in 2015 was de werkloosheid daar namelijk nog 9,8 procent.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.