Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

'Enschedeërs in de bijstand worden miljoenen onthouden'

265705 money1

Enschedeërs die lang in de bijstand zitten, hebben recht op een extraatje, de individuele inkomenstoeslag. Sociaal Hart Enschede heeft berekend dat de gemeente de afgelopen vijf jaar 4 miljoen euro op de plank heeft gehouden die bestemd was voor de laagste inkomens in de stad.

De afgelopen twee jaar is het aantal uitgekeerde toeslagen dramatisch gedaald. Enschede Anders en GroenLinks hebben het college om opheldering gevraagd. Ze spreken van alarmerende cijfers en vragen zich af waarom het college er geen punt van maakt. Sociaal Hart Enschede spreekt van een ongehoorde besparing en beroept zich daarbij op cijfers van de gemeente.

De individuele inkomenstoeslag is de opvolger van de langdurigheidstoeslag. Wie langer dan vijf jaar in de bijstand zit heeft er, onder voorwaarden, recht op. In de voorliggende jaren kregen ruim 2.000 stadsgenoten de toeslag automatisch bijgeschreven.

Nieuwe spelregels
In 2015 veranderde Den Haag de spelregels. De toeslag werd niet meer automatisch overgemaakt, de toeslag moest worden aangevraagd. In 2016 mocht de gemeente nog 1312 aanvragen noteren.

Besparing
De kosten voor de gemeente waren om en de nabij 1 miljoen euro. In 2012 besloot de gemeenteraad, op voorstel van de PvdA, de toeslag met 67 procent te verlagen. De opbrengst zou in de bijzondere bijstand gestoken moeten worden. Het uit te keren bedrag daalde daardoor dramatisch, tot drie ton.

Enschede Anders en GroenLinks vragen of de toeslag hoger kan. René Beunders van Sociaal Hart Enschede roept ook oppositiepartijen PvdA en SP op een voorstel te doen om de bedragen te verhogen.

Geen 4 miljoen
Wethouder Patrick Welman wijst erop dat er geen 4 miljoen op de plank is blijven liggen. De individuele inkomenstoeslag is, net als de bijzondere bijstand en het bewindvoeringsbeleid, een regeling met een open einde. De uitgaven zijn niet te begroten, maar worden in geen geval gedekt door geld uit Den Haag. De stad legt er hoe dan ook op toe.

Op het beschermingsbewind voor stadsgenoten met schulden legt hij voor bewindvoering, zeer tegen zijn zin, 2,6 miljoen euro toe. "Zonder die claim en het tekort op de bijstand zou het financiële plaatje er heel anders uitzien", zegt hij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.