De gemeente Enschede spant zich al jaren in om verzorgenden over de grens aan het werk te helpen. Daar zijn honderden vacatures in de ouderenzorg. Toch kan Nederlands zorgpersoneel er niet zomaar aan de slag, omdat diploma's in Duitsland niet worden erkend.
Project
Enschede heeft eerder 50.000 euro op tafel gelegd voor een project in samenwerking met de Duitse zorg- en welzijnsorganisatie Caritas in Rheine. Die zou de Nederlandse kandidaten in zeven weken bijscholen en bovendien voor erkenning van diploma's zorgen.
Dat laatste blijkt lastiger dat verwacht, zegt Duitslandcoördinator Peter Schildkamp van de gemeente. Langs de grens heb je meerdere ROC's waar verzorgenden worden opgeleid. De inhoud van de opleiding kan per opleidingsinstituut verschillend. Dat maakt het lastig voor de Duitse autoriteiten die over de erkenning van diploma's gaan."
Diploma's
Volgens Schildkamp buigt een commissie van het Nederlandse ministerie van Onderwijs en het Ministerium für Arbeit, Integration und Soziales van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zich momenteel over de vraag of het diploma van verzorgende-IG niveau 3 gelijkgesteld kan worden aan het Duitse diploma Altenpflege Niveau 4. Daarover komt voor de zomer uitsluitsel."
In afwachting daarop gaan Enschede en de Caritas alvast aan de slag met de doelgroep helpende niveau 2. Ze verwachten binnenkort te kunnen beginnen met een groep van zo'n tien kandidaten die de Caritas in drie maanden tijd klaarstoomt voor de Duitse ouderenzorg.
Dat kan, omdat op het niveau van helpende geen diploma-erkenning nodig is, zegt Schildkamp. Wel spelen voor deze groep andere problemen. Het gaat vaak om mensen met een lager inkomen die in Nederland recht hebben op toeslagen. Die vervallen zodra ze in Duitsland aan het werk gaan. In feite word je gestraft omdat je werkgever 10 kilometer oostwaarts zit. Dat is van de zotte."
Financiële verschillen
Volgens Schildkamp is het ook aan Duitse werkgevers om die financiële verschillen te compenseren door werknemers uit Nederland een hoger salaris te betalen. Wij bieden een antwoord op de krapte op hun arbeidsmarkt. Daar mag iets tegenover staan."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay