Tegenargumenten zijn er te over. Zo ziet plastisch chirurg Oscar van Kooten elk jaar weer wat vuurwerk aanricht.
Zie ook: Plastisch chirurg over vuurwerkletsel in Enschede: 'Ik wist niet wat me overkwam'.'Rustige' jaarwisseling
Om het geheugen op te frissen: Enschede en Twente kenden een rustige jaarwisseling. De brandweer rukte 98 keer uit, de politie hield 15 man aan en de ziekenhuizen behandelden 78 vuurwerkslachtoffers. De schade aan straatmeubilair tikte net niet de 40.000 euro aan. Hoe een rustige jaarwisseling volgens een agent verloopt, kan je lezen in De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag.
Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap besloot in 2009 als gezelschap tegen consumentenvuurwerk te zijn. De laatste negen jaar zagen ze 2097 patiënten met 2564 beschadigde ogen. 168 ogen werden blind en 69 ogen zijn compleet verwijderd. De artsen denken dat door de gemeente georganiseerde vuurwerkshows een goed alternatief zijn.
Verbod op vuurwerk
Een verbod op consumentenvuurwerk raakt de handel in de portemonnee. Die zet naar schatting 70 miljoen euro per jaar om. Een economisch argument om door te gaan met vuurwerk. Ook al is het resultaat volgens de SVM, die artsen aanhaalt, minder dan de schade die het vuurwerk aanricht.
Traditie
Voor of tegen, I&O Research onderzocht het vorig jaar op verzoek van Binnenlands Bestuur. Afgerond is 40 procent voor een vuurwerkverbod, 60 procent zegt doorgaans nooit vuurwerk af te steken, maar ook zegt 60 procent het afsteken van vuurwerk een mooie traditie te vinden.
Het is die traditie waar het wringt. Tegenstanders van vuurwerk botsen met de traditie, sinds Zwarte Piet een gevaarlijk onderwerp zo stelt de Stichting Maatschappij en Veiligheid vast. Niemand die er de vingers aan wil branden. Wie over tradities begint die stapt een mijnenveld in.
Hoe moet Enschede volgens jou omgaan met vuurwerk?
Vul hier onze enquête in!