Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Radiostilte over duurzame toekomst Enschede: hoe verder?

272119 wekt op

Al bijna twee maanden duurt de radiostilte over de duurzame toekomst van Enschede. Niet zomaar, want het college van B en W zit een beetje in zijn maag met de aanpassingen die tijdens de raadsvergadering in april zijn doorgevoerd. Het raadsvoorstel Enschede Wekt Op, een zoektocht naar het opwekken van groene energie samen met inwoners, is op verzoek van GroenLinks op de schop gegaan.

In feite is het raadsvoorstel herschreven. De doelstelling '12 procent van het energieverbruik in 2030 is groene energie' is veranderd in 'Enschede zo snel mogelijk energieneutraal', dus 100 procent groen. Aan het plan om alleen windmolens toe te staan in het havengebied en op de industrieterreinen De Grote Plooy, Marssteden en Euregio is toegevoegd dat ook op andere locaties in de stad windmolens mogen komen, zolang daar maar draagvlak voor is in de directe omgeving. Het voorstel van GroenLinks werd aangenomen, omdat de partij werd gesteund door de PvdA, de SP en de coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie.

Achter gesloten deuren
In de coalitie en het college is de aanpassing niet met gejuich ontvangen. Direct na de stemming vroegen B en W een maand tijd om de gevolgen in kaart te brengen. Toen er drie weken geleden uitzicht was op een nieuw collegebesluit is deze alsnog uitgesteld. Een rondgang langs verschillende raadsfracties leert dat de partijen zijn benaderd door het college. Achter gesloten deuren praten raadsleden volgende week met elkaar over waar het naartoe moet met groene energie in Enschede.

Wens en realiteit
Onder de fracties die voor een energieneutrale stad kiezen leeft de gedachte dat er wordt geprobeerd de neuzen in de raad dezelfde kant op te krijgen. Vanuit fracties die de 12 procentdoelstelling ambitieus genoeg vinden is de gedachte dat het gat tussen wens en realiteit aan de orde wordt gesteld.

Bij een transformatie naar een energieneutraal Enschede loopt de stad tegen barrières op. Behalve geld, er moeten tientallen miljoenen worden bezuinigd, gaat het ook om de praktische uitvoerbaarheid. Een rapport van het Energie Onderzoeks Centrum concludeerde dat 95 procent groene energie voor Enschede in theorie het hoogst haalbare is in 2050, maar dat daarvoor een onrealistisch hoog beslag op de openbare ruimte moet worden gelegd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.