Of hij vrolijk wordt van het positieve eindsaldo van iets meer dan 13 miljoen euro op de gemeentelijke jaarrekening over 2016? ,,Ja en nee'', zegt wethouder Eelco Eerenberg. ,,Het is een keurig resultaat. Maar het grootste deel is een incidenteel voordeel."
De wethouder doelt op de verkoop van aandelen van energieleverancier Enexis. "Dat is bijna 9 miljoen euro. Dan blijft een bescheiden plusje over.''
Geen feest
"Er heerst hier echt geen feeststemming", vertelt Eerenberg op Enschede FM. De wethouder die verantwoordelijk is voor het op orde houden van het huishoudboekje van de stad, weet als geen ander welke financiële ellende de stad wacht. Met name in wat in jargon wordt omschreven als het sociale domein. In dit geval de Wet Maatschappelijke Onderteuning (WMO), jeugdzorg en werkgelegenheid. De tekorten lopen op tot enkele tientallen miljoenen euro's. Beluister het interview hierboven.
Het grootste deel van het overschot op de jaarrekening (9,8 miljoen euro) wordt overgeboekt naar de algemene reserves van de gemeente. Het college doet de gemeenteraad verder vier bestemmingsvoorstellen. Zo gaat 1,3 miljoen euro naar het lopende project 'Meedoen en thuisvoelen' voor statushouders in Enschede. Tot en met 2019 worden hiermee onder meer maatregelen ter bevordering van integratie bekostigd. Verder wordt 280.000 euro gereserveerd voor Gebiedsontwikkeling en 600.000 euro voor de herhuisvesting de DCW. De sociale werkvoorziening moet plaats maken voor de komst van Hornbach en op zoek naar een andere stek. Ruim een miljoen euro wordt op de plank gelegd voor de opvang en beschermde woonvoorzieningen voor kwetsbare groepen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Eelco Eerenberg