De verdachte kon vier jaar lang vrijwel ongestoord zijn gang gaan. Hij was in heel het land actief met verschillende nepbedrijven, waardoor gedupeerden aangifte tegen hem deden op verschillende politiebureaus. Daardoor ontbrak lange tijd het totaaloverzicht bij politie en justitie. Zijn vrouw Jolande (49) en schoonvader Henk te R. (73) uit Enschede staan in juli terecht wegens medeplichtigheid.
De manier waarop Henk B. te werk ging, was in principe steeds dezelfde. De Enschedeër, die ook van zijn echte voornamen Jan en Herman gebruikte, richtte nepfirma s op, die via internet aanboden in financiële nood verkerende mensen te helpen. Via de website wijkopenuwdroomhuis.nl bood hij aan mensen te helpen die bij de bank geen hypotheek konden krijgen (13 slachtoffers).
De firma Uw Advies hielp mensen op wier salaris beslag was gelegd (21 slachtoffers) en met Van der Meer Investeringen stelde B. klanten een baan als verhuurder van vakantiehuizen in Marbella in het vooruitzicht. Af en toe huurde hij kantoorruimte en telefoonservice voor zijn nepbedrijven om het allemaal zo echt mogelijk te laten lijken. De huur van de bedrijfsruimte betaalde hij overigens nooit.
Forse aanbetalingen
In alle gevallen moest er door de klanten fors worden aanbetaald of geïnvesteerd in de baan die ze via B. zouden krijgen. Als het geld binnen was, liet B. niets meer van zich horen. Zo harkte hij alleen al met Uw Advies 240.000 euro binnen. Via de website vanmijnschuldaf.nl (17 slachtoffers) bood B. particulieren zijn hulp aan bij schuldsanering. Ook hier verdween hij na het innen van aanbetalingen met de noorderzon.
B. kon lange tijd onder de radar blijven, omdat hij met vrouw en kind afwisselend op verschillende adressen in Twente en in Marbella verbleef. In juli is de regiezitting, waar zijn advocaat en de raadslieden van zijn vrouw en schoonvader hun onderzoekswensen kunnen duidelijk kunnen maken. Het Openbaar Ministerie werkt nog aan een ontnemingvordering tegen B.