Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twentse bedrijven willen kunststoffabriek op vliegveld

273478 Schermafbeelding 2017 06 10 om 085728

De Stichting Ammon wil op Twente Airport een productiefaciliteit van composietmateriaal realiseren. Ammon is een samenwerkingsverband van 35 regionale technologiebedrijven, die in wisselende samenstelling deelnemen aan aanbestedingen.

De Ammon-partners om wie het hier gaat zijn Pontis Engineering (Rouveen), Smart Infra (Enschede) en Aan de Stegge Bouw (Goor). De bedrijven willen samen op Technobase Twente, zoals het bedrijventerrein heet, thermoharders produceren.

Over
Thermoharders zijn een composietmateriaal met de eigenschap van supersterke kunststof, die in de bouw kan fungeren als alternatief voor hout, beton of metaal. De productie moet gebeuren in een 2000 vierkante meter beslaande fabriek op Technobase Twente, die ca. 2,3 miljoen euro gaat kosten.

Ammon bestaat sinds 2013. Het eerste resultaat van de samenwerking binnen Ammon is de ontwikkeling van een kunstgras sportveld dat regenwater kan recyclen tot drinkwater.

De technoharders die Ammon op Twente Technologybase wil produceren bestaan al jaren. Maar de toepassingsmogelijkheden zijn nog beperkt en het composietmateriaal is nog te duur om op grote schaal te worden ingezet. Nu is het nog 25 procent duurder dan staal, maar als we op Twente Technogybase volume gaan produceren, gaat de prijs snel omlaag , zegt Ammon-directielid Martin Olde Weghuis.

Plannen
Het kunststof bouwmateriaal wordt nu nog vooral gebruikt om gevelelementen en brugdekken van te maken. Er zijn volgens Olde Weghuis plannen om thermoharders ook te gebruiken om sluisdeuren en wanden van opslagtanks mee te maken. En bouwbedrijven zullen ook het voordeel van toepassing van dit composietmateriaal in prefab-woningen gaan zien. Vanwege het gewicht kun je op een dieplader vijf keer meer composietplaten dan betonplaten richting bouwplaats vervoeren. Dat scheelt geld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.