Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Jorrit (25) uit Lonneker vecht voor eerlijk voedselsysteem

273529 download 1 12

Jorrit Kiewik (25) vecht als directeur van Slow Food Youth Network voor een goed, puur en eerlijk voedselsysteem. Woensdag spreekt hij tijdens de allereerste Pakhuis Oost .

Wat drijft jou?,,Ik ben opgegroeid op een boerderij en ik ben opgeleid als boer. Ik heb agrarisch ondernemerschap gestudeerd aan de Aeres hogeschool in Dronten en doe een master in Wageningen. Ik heb gezien dat er heel veel fout gaat in de voedselproductie. Daarom werk ik nu bij Slow Food Youth Network in Utrecht en wil ik mij inzetten voor een good, clean, fair voedselsysteem. Ik ben nu een jaar directeur. Full time, dus mijn scriptie duurt iets langer ¦

Wat doet jouw organisatie precies?,,We willen dat eten gezond en vooral lekker is. We vinden dat producten geen negatieve impact mogen hebben op het milieu en er veel aandacht moet zijn voor het welzijn van dieren. En we willen dat zowel de producent als de consument een goede prijs krijgt of betaalt voor het voedsel. Dat laatste is een lastig punt. Sommige supermarktreuzen hebben een enorme macht om de prijzen te drukken. Om dat te veranderen is een herstructurering nodig.

Zelf ben ik enorm van Lidl. Een foute keuze?,,We zeggen niet dat iets goed of fout is, we informeren over de effecten van een keuze. Als het om Lidl gaat; die heeft een uitstekende groente- en fruitafdeling. Binnenkort komt ook de kipster in hun winkels, een bijna biologische kip waarvan de haantjes blijven leven. Lidl gaat ook het hanenvlees verkopen. Een hele vooruitgang.

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?,,De keten moet zo kort mogelijk. Boeren die samen maaltijdboxen verkopen. In Frankrijk zie je kleine marktjes ontstaan waarbij consumenten vooraf kunnen aangeven wat ze willen. Dat is, qua prijs, voor iedereen goed. De andere kant is dat iedereen er met de auto naartoe gaat ¦

Hebben jullie al iets bereikt?,,We kaarten nieuwe vraagstukken aan. Met voedselverspilling is dat goed gelukt, er is veel aandacht voor nu. Het afgelopen jaar hebben we campagne gevoerd voor structureel onderwijs over voedsel op de basisschool. Op dit moment heeft het ministerie van Economische Zaken Jong Leren Eten opgezet, in september komen de eerste lessen beschikbaar.

Je bent opgegroeid op de boerderij in Lonneker ¦,,Mijn ouders zijn een inspiratiebron van hoe het ook kan. Zij hadden 50 melkkoeien en moesten uitbreiden. Dat wilden ze niet. Toen hebben ze hun bedrijf omgevormd tot zorgboerderij De Rökker, waar zorg voor mens, dier en landschap centraal staat. Ik heb gezien dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit.

Wil je terug naar het platteland?,,Ik ga de boerderij van mijn ouders ooit overnemen, maar ik zeg nog niet wanneer. Eerst wil ik dit werk blijven doen. Het grootste deel van de Nederlandse boeren leeft onder de armoedegrens. Er zijn bijna geen bedrijfsopvolgers te vinden. Dat zijn enorme vraagstukken die moeten worden opgelost. Als we niet uitkijken, raken we onze boeren én ons landschap kwijt. Vaarwel Twents coulisselandschap. Een verschrikking!

Woensdag wordt een thuiswedstrijd voor jou.,, Ik spreek veel, maar dit wordt de eerste keer in Enschede. Utrecht, Amsterdam, Den Haag; de Randstad is mij welbekend. Heel leuk om eindelijk eens voor thuispubliek te staan.

Komen je ouders ook?,,Weet ik niet. Ik hoop van wel. Laat ik ze hierbij uitnodigen: Pap, Mam, welkom hoor!

Pakhuis Oost
Enschede, en daarmee Twente, krijgt met Pakhuis Oost een podium voor het betere verhaal. Dat wordt op termijn verteld in het Balengebouw aan de Lonnekerspoorlaan, waar onder de vlag van TV Enschede FM een debatcentrum komt. Pakhuis Oost slaat evengoed de vleugels uit naar Concordia, café, bibliotheek.

Woensdag 14 juni is de eerste proeve van bekwaamheid van Pakhuis Oost. Jorrit Kiewik (1992) directeur van Slow Food Youth Network, komt bij Concordia aan de Langestraat vertellen over de internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Jorrit is de zoon van een Enschedese melkveehouder. Hij wil woensdag graag in debat met jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten. Partij bij de organisatie van het debat is Stawel, de stichting voor duurzame plattelandsontwikkeling in de stad.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Jelmer Jeuring
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.