Woensdag 14 juni is de eerste proeve van bekwaamheid van Pakhuis Oost. Jorrit Kiewik (1992) directeur van Youth Food Movement, komt bij Concordia aan de Langestraat vertellen over de internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.
De aankondiging van het eerste debat heeft de blauwdruk in zich van Pakhuis Oost. Dat we in stad en streek met elkaar in gesprek gaan over wat ons bezighoudt of bezig zou moeten houden en dan graag - het mantra van deze tijd - duurzaam. Onder de geboorteakte staan vijf namen: Maarten Witteveen, Sander Gaalman, Peter uit het Broek, Christine Ribbert en Willem Jaap Zwart.
Noaberschap
Ieder en elk bedachten vrijwel tegelijkertijd dat Enschede en omstreken een debatcentrum moesten hebben. Volgens Witteveen is het gesprekscentrum niet meer dan logisch als aanvulling op waar Oost-Nederland om gekend is: "Burgerschap dan wel noaberschap. Dat verbinden zit er bij ons in. Dat je met elkaar in gesprek gaat over wat je bindt."
Slechts het begin
De debatten kunnen overal worden gevoerd. Enschede is het begin, omliggende gemeenten volgen. Witteveen: "Pakhuis Oost is niets anders dan de paraplu voor initiatieven die gericht zijn op het versterken van de regio, op de duurzaamheid van Twente. Wij leveren voorzitters voor de avond, maar doen ook de pr, communicatie, denken mee en faciliteren. Wij zorgen dat de contacten gelegd worden."
Jorrit Kiewik bijt woensdag het spits af. Op 28 juni is de vloer voor 100% Tukker, dat met een pitch & match vrijwilligers aan ouderen wil koppelen.
Wie zijn verhaal kwijt wil, kan zich hier melden.© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Annina Romita.