Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Brand in je flat? Renate uit Enschede oefent vaak op haar vluchtroute

275309 renate

In Londen vielen vele doden toen een woontoren in brand vloog. Hoe zou een brand aflopen in de hoogste toren van Overijssel, de Enschedese Alphatoren?

Het zijn gruwelijke beelden vanuit Londen. In recordtijd neemt een beginnende brand helemaal bezit van de 24 verdiepingen tellende Grenfell Tower; die staat haast meteen als een fakkel in brand. Mensen zitten als ratten in de val.

In de Enschedese Alphatoren, 29 verdiepingen, 101 meter hoog, is er met afgrijzen naar gekeken. 'Wat een drama', twitterde de bewonersvereniging. Er zijn ook geruststellende woorden. "De Alphatoren heeft gescheiden trappenhuizen, een sprinklerinstallatie en niet verbonden appartementen."

Geen paniek
Renate van Stigt woont met haar gezin op de 18de etage. Ze voelt zich er uitermate veilig. 'Sad about the disaster in London', twitterde ze gisteren. 'Onwaarschijnlijk dat vuur hier ook zo snel verspreidt. Maar we zijn alert.' Een dag later zegt ze dat er geen paniek is. "Er zijn in de toren heel veel veiligheidsmaatregelen. Het is hier veiliger dan een doorsneewoning uit de jaren 50. Londen zet je wel weer op scherp."

Veiligheidstraining
Bij een vorige werkgever, Holland Casino, heeft ze een uitgebreide veiligheidstraining gehad, die Van Stigt bijhoudt. "Met mijn kinderen doe ik ook in huis zo nu en dan een brandoefening. Vooral gericht op evacueren. Oké, er is nú brand, wat ga je doen?"

Nooit de lift
Stap voor stap worden dan alle scenario's doorgenomen. "Vaste prik: neem de trap. Is daar rook, ga naar de andere. Nooit bij brand een lift nemen: dat wordt een oven en dan ben je toast... En ga niet lopen redden, daar ben je niet op gekleed, en niet in getraind; je moet veilig naar buiten." Alles wordt erin gehamerd, tot de laatste stap naar veiligheid. "En dan meld je je af bij de brandweer. Zodat die niet onnodig naar jou gaat zoeken, met alle gevaar van dien."

In vier minuten omhoog
Voorzitter Wilma Wilt van de bewonersvereniging vertelt dat er volop contact is met de brandweer in Enschede. "Een brandweerman zei me ooit: als er brand uitbreekt hebben we die bij jullie in een kwartier geblust en dan mag je koffie gaan zetten." Vorige week heeft de brandweer nog een inspectie uitgevoerd van de vluchtwegen in de toren. Eind dit jaar is er een brandoefening gepland. Een fitte brandweerman kan met volle bepakking in vier minuten via de trap naar de top rennen. Het NK traplopen in de toren bewijst dat jaarlijks.

Veiligheidscommissie
De bewonersvereniging speelt zelf ook op safe, met een aparte veiligheidscommissie. Elke dag loopt één van hen helemaal van beneden naar boven om te controleren of de vluchtwegen vrij zijn. "We pakken dat vrij professioneel aan."

Andere flats in Enschede
In de Enschedese wijk Boswinkel staat een serie oude woontorens uit de jaren 50. In 2006 zijn die door woningstichting Domijn brandveiliger gemaakt. Aan de buitenzijde zijn extra brandtrappen geplaatst. Nu heeft elke flat minimaal twee vluchtwegen, zoals de huidige wet voorschrijft. Maar een sprinklerinstallatie is er niet.

Neem één van de twaalf verdiepingen tellende flats aan de Belgiëlaan. Een centraal alarmsysteem ontbreekt. Evenals sprinklers. Wel één brandslang per twee verdiepingen. Tot nu toe bleek dat voldoende. Ook al zijn er de afgelopen jaren enkele hennepplantages ontmanteld, waarbij was gerommeld met de elektriciteit. De schade bleef beperkt tot een meterkast die ontplofte.

Brandwerende panelen
Onveilig voelt Boet te Brake zich dan ook niet in deze oude flat. Als bewoner van een van de flatwoningen op de vijfde verdieping, ziet hij voldoende beveiligingsmaatregelen. "De centrale ruimte heeft brandwerende panelen. Er zijn voldoende bluspunten en vanuit je huis heb je links en rechts een brandtrap."
De derde ontsnappingsmogelijkheid zou hij zelf niet aanraden. Via een luik kan men daar naar een hoger of lager gelegen balkon vluchten. "Dat is echt onveilig. De balkons zijn klein. En bijna iedereen heeft wel iets op het luik staan. Sommigen hebben zelfs de trap weggehaald."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.