Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschede na half jaar diftar: 1000 klachten, rotzooi en afvaldump

275334 diftar 4

Enschede is bijna een half jaar aan diftar. Vandaag is dag 169 om precies te zijn. De teller staat op zo'n duizend klachten van afvalophopingen bij milieueilanden en illegale dumps in het buitengebied.

Via onze app053* krijgen we een beeld van de vuiligheid die zich in de stad opstapelt. De bestuurder die het voor de kiezen krijgt is wethouder leefomgeving Hans van Agteren. De wethouder hoort de kritiek aan zijn adres, meldt zijn voorlichter. "De klachten zijn absoluut niet tegen dovemansoren gericht."

150 boetes
Enschede heeft twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op dumpen en bijplaatsing gezet. Ze schreven 150 boetes uit van elk 90 euro. Tien extra oranje bovengrondse plastic bakken zijn bij de milieueilanden neergezet, vijftig volgen er nog (als ze klaar zijn). Ondergrondse bakken voor restafval worden omgebouwd voor plastic. Volgens de zegsman doet de gemeente er alles aan. Maar eerlijk zegt hij ook: "Enschede is massaal aan het scheiden. Dit hadden we niet verwacht. We zijn door het succes verrast."

Succes
Sinds de invoering van de diftar, is de hoeveelheid restafval met 42 procent afgenomen. Het plastic dat de straten domineert ging tot dit jaar in de grijze otto ongezien de vuilniswagen in. In die zin is diftar een succes; de hoeveelheid blijft nagenoeg hetzelfde, de scheiding is een stuk strikter.

Financiële worst
Enschedeërs hebben geen zin te betalen voor afval als ze het ook gratis kwijt kunnen. Die financiële worst is ze ook altijd voorgehouden: wie scheidt, die betaalt minder. Het is een 'vechtscheiding' gebleken, want het aantal illegale dumps neemt toe en het vuil op straat ook.

*053app
De verzameling foto's en klachten van de rotzooi op de milieueilanden van de stad werden vooral opgestuurd door 25 Enschedeers, die de door TV Enschede FM en TC Tubantia ontwikkelde 053App testen. Met de app is het mogelijk om de redactie van krant, radio en televisie te informeren over zaken die in jouw straat, buurt en wijk en stad spelen. De 25 vrijwilligers die met de app experimenteren kregen de vraag voorgelegd om vast te leggen hoe de mileueilanden er in hun wijk uitzien. Na de vakantie vragen we meer Enschedeers mee te doen. Hieronder een greep uit de foto's.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.