"Het is elk jaar weer een uitdaging om de gasten te verrassen", zegt Bas Kleisen van Sam Sam. Samen met Marijn Mengels nam hij Sam Sam tien jaar geleden over van Jeroen Hatenboer. Vorig jaar wonnen ze op de Proef Eet de prijs voor beste styling.
GroeiDe Proef Eet is een initiatief van de VHSE (Vereniging Horeca Stad Enschede) en wordt georganiseerd door de Proef Eet commissie waar Mengels deel van uitmaakt. Robin Hollander is dit jaar aangesteld als de event manager. Hij kent de Proef Eet. ,,Ik ben acht keer deelnemer geweest. Het is een evenement met historie, waar altijd veel publiek op afkomt. De laatste jaren groeit het zeker, wel 40.000 tot 50.000 bezoekers. Naar zo'n aantal streven we. Maar je blijft afhankelijk van het weer."
Volgens Bas Kleisen staat de Proef Eet bij veel Enschedeërs vast in de agenda. "Het is de culinaire kick off van het seizoen. En als je dat met z'n allen doet, toon je de gastvrijheid van Enschede en daar komen de mensen op af." Mengels noemt het 'een soort reünie'. "Het is een voorspelbaar weekend; terug van vakantie en je ziet elkaar weer op de Proef Eet."
Aziatische nieuwkomerDie ervaring heeft Young Yang van nieuwkomer Yuzu - Aziatisch Grand Café aan het Van Loenshof - nog niet. "We zijn drie maanden open. Ik heb ook een zaak in Hengelo, Umami. Met Umami heb ik meegedaan aan Heerlijk Hengelo. De Proef Eet is goed om ons te profileren, de mensen wat te laten proeven en om onze zaak te promoten", vertelt Yang.
Naast Yuzu zijn Saté en zo, De branderie, Dille & Kamille en Twentsche Foodhal nieuw. Nieuw is ook de escaperoom in een tent van Eetcafé CP, vorig jaar de winnaar van de Publieksprijs. Vorig jaar won Hanninkshof de prijs voor het beste restaurant.
Onafhankelijke juryDe jury bestaat deze keer uit tv-kok Rene Pluijm, Herman Kok (In person), Ad van den Berg (Whitesnake), Hedwig van der Valk (Van der Valk hotels) en Manon Nijland (Maison Manon). "Zon onafhankelijke vakjury is belangrijk", zegt Mengels. ""Het competitieve motiveert de deelnemers. En als je een prijs wint, dan helpt dat echt voor je zaak."
BierpleinHet vorig jaar ingevoerde Bierplein bij de Jacobuskerk was een succes en wordt uitgebreid met twee extra brouwers. Ook het Twentenannies Kidsplein op de Klokkenplas is opgeschaald. Hollander: "Meer nannies. Kinderen kunnen zelf smoothies maken, knutselen of zich laten schminken."
Duitse aandachtVoor de toekomst van de Proef Eet heeft Hollander alvast een oogje laten vallen op Duitsland. "We hebben nu één Duitse deelnemer, die al sinds jaar en dag meedoet, maar we hopen er volgend jaar een paar bij te hebben", zegt de event manager. Volgens Mengels is de Proef Eet goed gepusht op de Duitse sociale media. Vrijdag komen er twaalf Duitse bloggers op uitnodiging van Enschede Promotie naar het eetfestijn. "We moeten meegaan met de tijd", zegt Hollander.
De Proef Eet is op vrijdag (17-23 uur), zaterdag (13-23 uur) en zondag (13-21 uur). Een deel van de omzet, 10.000 tot 15.000 euro, gaat naar de Voedselbank Enschede Haaksbergen. Vrijwilligers van de Voedselbank bemannen de kassa's van Proef Eet.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Reinier van Willigen