De 32ste editie van Proef Eet telde dit weekeinde ruim vijftig deelnemers. Veel oude bekenden, maar ook weer een paar nieuw-komers, waaronder Saté en Zo. Het gloednieuwe restaurant opende 4 augustus voor het eerst haar deuren.
Eigenaar Andy Koopman, trof flinke voorbereidingen voor de Proef Eet. Maar liefst 120 kilo vlees moest in stukjes worden gesneden, gemarineerd en aan prikkers worden geregen voor de saté's die voor drie duyten te koop werden aangeboden. Varkensvlees, kip, maar ook lam en eend.
Naamsbekendheid
Nog geen maand open en dan al Proef Eet. "Ik hou van uitdagingen", zegt hij. "En het is natuurlijk dé kans om je aan het publiek te presenteren en je naamsbekendheid te vergroten. Ik denk ook dat wij een leuke aanvulling zijn. Ik hoef geen winst te maken, uit de kosten komen, is genoeg." Zijn zaak is tijdens het evenement gesloten, want hij is de enige kok. "Je laat een stukje omzet liggen, maar ik zie het als een investering in de toekomst."
Succes
De eerste dag van Proef Eet doet Koopman uitstekend zaken. "Een gekkenhuis", zegt Andy. ,,De mensen waren vooral nieuwsgierig naar de saté van lam en eend. Sommigen zijn zelfs drie keer teruggeweest, hoorde ik van de vrijwilligers."
Hij is vrijdag door zijn voorraad van 80 kilo vlees heen, er moeten meer spiezen worden gemaakt. En dus staat hij zaterdag weer om 6 uur op, om in alle vroegte bij de Makro snel in te slaan. Dat betekent opnieuw snijden, marineren en spiezen. Een prijs won Saté en Zo niet. Maar dat was ook niet het voornaamste doel.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Frans Nikkels