Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Ergernis over topsalarissen en interims bij MST

291645 Schermafbeelding 2017 09 07 om 084254

De SP vindt dat minister Edith Schippers moet ingrijpen bij de top van het ziekenhuis MST. Aanleiding zijn de financiële problemen en het verdwijnen van 155 banen, waarvan 20 medewerkers gedwongen ontslag krijgen.

De SP-Kamerleden Nine Kooiman en Lilian Marijnissen stellen vast dat het MST-bestuur zelf de dans ontspringt en geen bereidheid toont om een deel van hun exorbitante salarissen in te leveren. Een woordvoerder van de minister wil niet op antwoorden vooruit lopen, maar geeft de SP weinig illusie. Er zal in het ziekenhuis betaald worden volgend de Wet Normering Topinkomens, WNT. En wet, is wet. Daar gaat een minister niet aan tornen.

Twee ton
Kooiman vindt dat te simpel. Het bestuur verdient over de twee ton met bonussen, terwijl personeel hun baan verliest. Er zijn al 150 banen weggefietst in het MST. Wanneer je als minister de bestuurders niet eens wilt aanspreken op wat er gebeurt, dan hou je dit soort dingen in stand. Dat zeg je in feite: het is volstrekt normaal.

De WTN regelt dat bestuurders in (semi) overheidsdienst niet meer mogen verdienen dan de minister-president. In de volksmond ook wel de balkenendenorm genoemd. MST-woordvoerder Lars Wormgoor zegt in een reactie dat de bezoldiging van de bestuurders netjes volgens die regels gaat.

Onvrede
Niettemin: ook op de werkvloer van het ziekenhuis zelf leeft er wel wat onvrede over de verdiensten van de top, en met name over de interim-managers die het afgelopen jaar zijn aangesteld om de reorganisatie nader uit te werken. In de wandelgangen wordt beweerd dat die wel 1000 euro per dag verdienen.

Woordvoerder Lars Wormgoor snapt de onvrede. In een situatie als deze is het voorspelbaar en voorstelbaar. Maar hij bestrijdt dat er sprake is van exorbitante beloningen aan interims en benadrukt bovendien dat hun aanwezigheid beslist noodzakelijk is om de bezuiniging van 30 miljoen te halen.

Gebracht wat nodig was
René Peeze, voorzitter van de Ondernemingsraad (OR), erkent dat er op werkvloer soms kritiek te horen is over dure managers . Maar hun komst was ook in onze ogen nodig om verder te komen. De bezuiniging van 30 miljoen moet er echt komen. Ik denk dat de interims gebracht hebben wat nodig was."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Lucien Baard
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.