Het ontbreken van stroom is het grootste probleem op Sint Maarten. ,,Zonder stroom kunnen we helemaal niets , zegt Ronny Mensink uit Enschede die met zijn partner Hilde Ligtenbarg vakantie viert op het eiland dat zwaar getroffen is door de orkaan Irma. ,,Aan hulpgoederen hebben we hier niets. Als er stroom is, kan er op z n minst water worden gegenereerd en kan er eten worden gekookt. Maar dat is dus niet het geval.
Mensink zou vrijdag terugvliegen na een heerlijk verblijf van twee weken op het tropische eiland maar de orkaan gooide roet in het eten. Ronny Mensink houder van een sportschool in Ootmarsum en geboren in Reutum - en Hilde Ligtenbarg zijn ongedeerd en hebben het er in hun airbnb-accommodatie op het Franse deel van Sint Maarten relatief goed afgebracht. ,,We zitten hier gelukkig in een stenen huis , vertelt Mensink. ,,Het dak is er weliswaar afgewaaid maar we zitten hier redelijk beschermd. Bovendien beschikken we hier over een aggregaat. Maar dat geldt zeker niet voor de meeste bewoners van het eiland. Hun huizen zijn verwoest; ze hebben helemaal niets meer.
Angstige uren
Hij vertelt zijn verhaal heel nuchter via de telefoon. Maar hij maakt er geen geheim van dat hij twee dagen geleden een aantal angstige uren doormaakte toen Irma in volle hevigheid over Sint Maarten raasde. Temeer ook omdat de orkaan kwam toen het donker was. ,,Na anderhalf uur was het ineens heel stil, het waaide amper nog. We zaten toen in het oog van de orkaan. Heel onwerkelijk. Maar toen begon de ellende opnieuw.
Ronny Mensink en Hilde Ligtenbarg zitten na orkaan Irma vast op Sint Maarten
Ronny Mensink en Hilde Ligtenbarg zitten na orkaan Irma vast op Sint Maarten © Annie de Ruijter
Mensink spreekt van een groot drama voor iedereen hier . Toen hij voor het eerst weer buiten kwam, wist hij niet wat hij zag. ,,Het leek wel een oorlogsgebied. Alles was kapot. Catamarans, zeiljachten; ze lagen overal op het land. Vrijwel alle houten huizen waren verwoest. Het is één grote chaos. Mensink voelt zich niet echt veilig meer op de plek die voorheen voor hem en zijn partner het paradijs was. ,,Bendes trekken plunderend langs de winkels. Ik ben niet gauw bang maar ik laat het er liever niet op aankomen.
Terugreis
Als het aan Mensink ligt verlaat hij het eiland onmiddellijk. Maar hij kan geen kant op. Vliegen is niet mogelijk en met een boot naar Curaçao evenmin. Hij begrijpt niet waarom de mensen niet worden geëvacueerd. ,,Ik ben bij het vliegveld geweest; alles is schoon maar op een paar kleine vliegtuigjes na wordt er niet gevlogen, onbegrijpelijk. Contact met de KLM over zijn terugreis heeft hij nog altijd niet gehad. ,,De communicatie is heel slecht. Ik heb geen idee wanneer we terug kunnen.
Telefoonverkeer vanaf het eiland is mondjesmaat mogelijk. Het mobiele bereik is minimaal. Opladen van mobiele telefoons gebeurt vooral in auto s. ,,Maar als de benzine opraakt, kan dat ook niet meer.
Intussen maken Mensink en zijn partner zich op voor de komst van een volgende orkaan; die wordt in de loop van zaterdag verwacht. Bang is hij niet. ,,Het huis waarin we verblijven is stevig genoeg; dat is wel gebleken. Maar ik maak me wel zorgen over de mensen die geen huis meer hebben. Waar moeten die naar toe? Overal ligt materiaal op de grond dat dodelijk kan zijn als de orkaan dat in het rond begint te blazen. Golfplaten zijn dan net scheermessen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annie de Ruijter