Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

De zin en onzin van diftar en de rattenplaag in Enschede

293247 rat1

Zowel in Enschede als in Hengelo zijn er wijken waar de bewoners hun beklag doen bij de gemeente over het grote aantal ratten. Er wordt gewezen naar diftar als oorzaak. Maar is dat terecht?

Volgens de regionale rattenbestrijder Henk Bos uit Vriezenveen heeft diftar, het per keer betalen voor wegbrengen van restafval, helemaal niks te maken met de toename van ratten in woonwijken. Hij wijst op een heel ander feit. "Dat er nu meer overlast is van ratten, komt door het verbod op bestrijdingsmiddelen. Jarenlang gebruikten we middelen die de bloedstolling blokkeerden. Daardoor stierven de ratten na enkele dagen. Het werkte heel goed. Maar sinds 1 juni van dit jaar mogen we dat spul vrijwel niet meer gebruiken."

Slimme dieren
En daarin schuilt volgens Bos het probleem. "Zonder die middelen is het lastig de populaties in bedwang te houden. Twente Milieu maakt nu gebruik van vallen en klemmen om ze weg te vangen, maar die werken lang niet zo goed. Als je er één rat met een klem hebt gevangen, raakt de volgende rat de klem al niet meer aan. Ratten zijn heel slim."

Ook de voorlichter van Twente Milieu, Niek Vergeer, gelooft niet dat de diftar er veel mee te maken heeft. "Het is een combinatie van vele factoren. Dat mensen afval op straat laten slingeren helpt natuurlijk niet, maar dat is niet de enige oorzaak. Het klopt dat bestrijding moeilijker is geworden door het gifverbod. We zijn daarom continue op zoek naar nieuwe vangsystemen."

Riool
Om de rattenplaag bij de bron aan te pakken, steekt Twente Milieu volgens hem veel tijd in controle van rioolsystemen en is er overleg met de gemeente om burgers beter te informeren.

Dat ratten het zo goed doen in de steden heeft een heel duidelijke reden: de stad bulkt van het voedsel. "Wat voor ons afval is, is voor de rat tafeltje-dek-je." Zegt dr. Albert Weijman. Hij is bioloog en plaagdierenexpert van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen. "Ratten zijn fan-tas-tische dieren. Allesetende superdieren. Het zijn evolutiekampioenen, overlevingsexperts en pioniers."

Eendjes
Maar ze zorgen wel voor overlast, bleek afgelopen week. "Soms doen ze dat", erkent Weijman. "Maar dat komt doordat wijzelf ze daarvoor de kansen geven. Een rattenplaag is een afvalinzamelprobleem, maar ook een eendjesvoerprobleem. Er is veel voedsel beschikbaar. En ratten profiteren daar van. Ze zijn er altijd geweest, en ze zullen er altijd blijven."

De slimme knagers genieten in de stad bovendien nog van een extra voordeel, zegt Weijman: "Ze hebben geen vijanden. In de natuur gaat het juist slecht met de bruine rat, omdat ze bejaagd worden door roofvogels, vossen en andere predatoren. In de stad zijn die er niet."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: still TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.