Boy Riddering heeft sinds kort een vaste baan als asbestsaneerder. Dankzij voorwaarden die gemeenten stellen aan ondernemers, heeft Boy een baan bij sloop- en asbestsaneringsbedrijf Braakhuis. Twente telt inmiddels 40.000 mensen die nauwelijks uitzicht hebben op werk.
Boy Riddering doet niet geheimzinnig over zijn verleden. De 28-jarige Enschedeër zegt verkeerde dingen te hebben gedaan. Ik ben met justitie in aanraking geweest. Ik heb daar spijt van, maar dan weet je het wel. Dan kom je moeilijk weer aan de bak. Riddering wijst in de richting van Mark Braakhuis. Gelukkig heb ik een tweede kans gekregen.
Vaste aanstelling
Braakhuis runt het gelijknamige sloop-en asbestsaneringsbedrijf uit Vriezenveen. Om voor een gemeentelijke klus in Enschede in aanmerking te komen, moest hij een deel van de aannamesom gebruiken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tijdelijk in dienst nemen. Ik heb vijf jongens aan het werk gezet. Boy deed het zo goed dat ik hem na het project in Enschede een vaste aanstelling heb aangeboden.
Sociaal return on investment
Van dit vijftal hebben behalve Boy nog twee jongens inmiddels een baan. Ze hebben onderdak gevonden bij andere sloopbedrijven in de regio. Dankzij bemiddeling van uitzendorganisatie Carriere, die ook de begeleiding van de langdurig werklozen bij Braakhuis voor zijn rekening nam. Daardoor werd het voor ons gemakkelijker aan de voorwaarden te voldoen. Het project heet sociaal return on investment.
Dat Riddering via dit initiatief aan een werkplek is geholpen, is hem zelf ontgaan. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Ik kreeg dit aangeboden. Vervolgens schud je een handje hier en een handje daar en ga je aan het werk. Ik was heel blij dat ik weer wat had.
Hij was vier jaar werkloos. Ik heb ooit een basisopleiding horeca gedaan, maar nooit in de horeca gewerkt. Wel in de steigerbouw en in de metaal. Toen ik werkloos was heb ik wel eens aan projecten meegedaan, maar eigenlijk vooral omdat het moest voor mijn uitkering. Ik verdiende er niks extra mee. Dat was nu anders. Er speelt ook mee dat mijn thuissituatie is veranderd. Ik heb nu een gezin. Ik ben nu erg gemotiveerd er wat van de maken.
Aanvullende opleiding
Dat ziet zijn baas dagelijks terug op bouwplaatsen. Zijn inzet is geweldig en hij is leergierig. Vanwege het landelijke beleid dat asbestdaken in 2024 weg moeten zijn, zien we veel werk op ons afkomen. We kunnen jongens als Boy prima gebruiken. We hebben het met hem al gehad over een aanvullende opleiding zodat hij toezichthouder asbestsloop kan worden bij ons.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Robin Hilberink