De textielhistorie verbindt Enschede en Gronau. Met de eerste grensoverschrijdende textielfietsroute tussen de beide steden bestaat die verbinding nu ook letterlijk, zeggen Irene van Benthem van Enschede Promotie en haar collega Katharina Detert van Stadtmarketing Gronau. De lange textielfietsroute is het eerste product dat de beide toeristische organisaties samen hebben ontwikkeld.
RouteDe route is zo'n 30 kilometer lang en gaat langs monumentale villa's, oude fabriekspanden of stadsparken. "Enschedeërs zullen verrast zijn wanneer ze met andere ogen door de stad fietsen. Wie weet nou nog dat op het Van Heekplein een hypermodern openluchtzwembad was, op de plek waar nu C&A zit?", aldus Van Benthem. In Gronau is het industriële verleden nog bijna overal in de binnenstad zichtbaar, maar ook hier kunnen de fietsers op verrassingen stuiten, zoals de piramide in het Lagapark.
Verlanglijstje
Een gezamenlijke fietsroute stond al een tijdje op het verlanglijstje. "Beide steden hebben een mooi en groen buitengebied. Daarnaast is de Nederlands-Duitse landsgrens is een attractie op zich, het cadeautje", aldus Van Benthem. "We hebben de grens, dat kunnen niet alle steden zeggen. Duitsers komen in Enschede andere winkels tegen, een andere manier van leven, een andere omgang met elkaar. Dat geeft ze meteen een vakantiegevoel."
Startpunten
De textielfietsroute heeft twee startpunten: op het stationsplein in Enschede en bij het station in Gronau. Het gratis routeboekje is beschikbaar in het Nederlands en het Duits. Het ligt vanaf maandag bij de Tourist Info Points in Enschede en de Touristik Service bij het station in Gronau. Vanaf zondag is het boekje al digitaal beschikbaar op uitinenschede.nl, gronau-inside.de en dietollewoche.eu
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Frans Paalman