De weg van Overdinkel naar Glanerbrug kan Hans Smoors (64) dromen. Al zo'n 50 jaar rijdt Hans van zijn woonplaats naar de bakkerij Oonk aan de Gronausestraat. In de bakkerij houdt hij zich alleen bezig met banket. "Nooit brood, altijd banket," laat hij nadrukkelijk weten.
Als jongen van 14 jaar kwam Hans bij Jan Besseler in Glanerbrug in dienst. Hij ging in die tijd één middag en één avond naar de ambachtsschool aan de Boddenkampsingel. De rest van de tijd werkte hij voor Besseler. "In het begin moet je als jongste veel schoonmaken," herinnert de Overdinkelnaar zich nog goed. "Maar al snel mocht ik van Jan mijn eerste klus als banketbakker doen: een 'omelet' maken. Een kapselplakje vullen met slagroom en een beetje jam en dan poedersuiker er overheen."
Specialisme
Het heeft wel een paar jaar geduurd voordat Hans alle benodigde vaardigheden onder de knie had. Daarbij heeft hij zich vooral gespecialiseerd in het opmaken van slagroomtaarten. "Het maskeren van taarten is altijd een klus voor mij. Samen met collega Henri de Groot doe ik ook speciale wensen van klanten. Zo hebben we onlangs een taart gemaakt in de vorm van een Porsche met bumper, sierstrip, koplampen en sierlijsten. Mensen komen soms met de gekste ideeën."
Oonk
Onder leiding van Marc is Oonk uitgebreid met nog drie vestigingen. Behalve een winkel in Glanerbrug twee zaken in Enschede en eentje in Hengelo. In de compleet nieuwe brood- en banketbakkerij zijn op dit ogenblik achttien brood- en banketbakkers werkzaam. "En dan tel ik het winkelpersoneel nog niet mee", besluit Hans Smoors. "We hebben het allemaal heel gezellig onder elkaar. Ik ga dan ook nog elke dag met veel plezier naar mijn werk."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Lars Smook