Waar het CDA naar eigen zeggen moeite mee heeft is: "de onduidelijke financiering, relatie en daarmee de ongewenste invloed die vanuit het ministerie van Religieuze Zaken van Turkije en Erdogan wordt uitgeoefend."
Polarisering
Volgens de partij leidt het feit dat imams die vanuit Turkije in deze moskeeën worden geplaatst tot polarisering van de Turkse gemeenschap. Wat weer desastreuze gevolgen zou hebben voor de Nederlandse maatschappij. "Enschede heeft met 160 nationaliteiten jarenlang vredig en harmonieus met elkaar samen geleefd en dat willen we graag zo houden. Wij willen geen ongewenste inmenging vanuit Turkije die de verhoudingen in onze gemeenschap verstoort", aldus het CDA.
Van de agenda
De mogelijke ongewenste buitenlandse financiering zou volgens het CDA ook in de nabije omgeving voor onrust zorgen. Vandaar dat de partij verzoekt het agendapunt bestemmingsplan moskee nu van de agenda te halen. "Mochten we geen steun ontvangen van de Raad dan zal het CDA tegen dit voorstel stemmen".
Buitenlandse investeringen
De financiering van moskeeën is in Nederland een heet hangijzer, omdat de indruk bestaat dat er sprake is van buitenlandse investeringen. Het college zegt zich verder niet met de financiering van de moskee op het Diekman te bemoeien. Aankomende maandag wordt het bestemmingsplan voor de moskee in de raad behandeld. De financiering maakt daar geen onderdeel van uit.
TV Enschede FM sprak hierover met Ton ten Vergert. Beluister dat bericht hierboven terug en bekijk de video.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM