Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Dorpsraad Lonneker worstelt met toekomst dorpshuis

298770 download 77 1

De gemeente Enschede wil ook het dorpshuis in Lonneker van de hand doen. De gemeente moet jaarlijks tussen de 40.000 en 50.000 euro bijleggen om het pand open te houden.

Als de dorpsraad niet zelf met een oplossing komt, om het gebouw te kunnen behouden zal het de deur moeten sluiten. Wethouder Jeroen Hatenboer is daarin heel stellig. "Jaarlijks vullen we het exploitatietekort aan met gemeenschapsgeld en dat is geen klein bedrag. Zo kan het niet langer en dat weet de dorpsraad ook. Wij willen van het dorpshuis af. Het liefst zo snel mogelijk."

Voor Matthie Kroezen, voorzitter van de dorpsraad en Hennie van der Meer, voorzitter van de beheercommissie van het dorpshuis, komt de boodschap van de gemeente inderdaad niet als een verrassing. Al in 2013 bood de gemeente aan het dorpshuis, de brandweergarage en Lonneker Molen over te dragen. "Dat was toen niet haalbaar", zegt Kroezen. "Dat de gemeente nu weer komt met de mededeling dat zij van het dorpshuis af wil was dan ook te verwachten. Dicht doen is volgens haar goedkoper dan open blijven."

Maar aan dat scenario wil het tweetal nog helemaal niet denken. Sluiting van het dorpshuis zou betekenen dat de 23 vaste gebruikers op straat staan. De dorpsraad heeft hen en de inwoners van het dorp afgelopen donderdag tijdens een informatiebijeenkomst op de hoogte gesteld van de situatie en uitgelegd hoe zij te hulp kunnen schieten. "Een mogelijke oplossing is dat de verenigingen het dorpshuis samen gaan exploiteren", legt Kroezen uit.

"Ons uitgangspunt is een stichtingsbestuur te formeren, dat daar verantwoordelijk voor is. Dan moeten de jaarlijkse kosten wel lager zijn dan nu het geval is. Dat kunnen we bereiken door bijvoorbeeld zelf en met de hulp van vrijwilligers het onderhoud en de schoonmaak van het gebouw voor onze rekening te nemen."

Sociale hypotheek
Een andere mogelijkheid om het dorpshuis overeind te houden is volgens het tweetal middels een sociale hypotheek. In Dolphia wordt de bouw van een nieuw buurthuis bekostigd met een sociale hypotheek van 2 ton, die de gemeente Enschede heeft verstrekt. Minimaal 10 procent van de hypotheeksom wordt in geld terugbetaald. Het resterende bedrag wordt terugbetaald met maatschappelijke diensten. Kroezen en Van der Meer hebben die optie al aangekaart bij de gemeente.

Kroezen: "Stadsdeelwethouder Van Agteren zei dat hij bereid is om te onderzoeken of ook wij er gebruik van kunnen maken." Maar verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer ziet dat niet snel gebeuren. "Het is niet zo dat we nu ineens voor iedereen een sociale hypotheek op de plank hebben liggen. Eerst willen we ervaringen opdoen met Dolphia, daarna kijken we of het in de toekomst vaker gaan gebruiken."

Hij wil met de dorpsraad in gesprek om te kijken of er andere mogelijkheden zijn om het dorpshuis over te dragen. "Daar zijn allerlei modellen voor, maar het moet wel haalbaar zijn. Als dat niet het geval is zijn er nog genoeg andere locaties in Lonneker waar verenigingen ruimtes met elkaar kunnen delen."
TV Enschede FM sprak hierover met Hennie van der Meer. Beluister dat bericht hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.