Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Rekenen moeilijk? 'Hoeft niet' zegt Dinette Vredeveld uit Enschede

300217 download 89

Jongeren van 15 die niet kunnen klokkijken of niet weten dat 3 - 7 iets anders is dan 7 - 3, Dinette Vredeveld komt ze tegen.

Zonder rekenen gaat het niet, zegt rekendocent Dinette Vredeveld (44). "Als je niet weet wat 3 - 7 of 7 - 3 is, hoe wil je dan uitrekenen of je aan het einde van de maand rondkomt met je geld? Je hoeft echt geen algebra te leren, maar je moet je kunnen redden in het leven van alledag."

Zelf vindt ze rekenen 'iets magisch'. "Alles valt samen. Als ik de topografie van Duitsland niet ken, kan ik prima de topografie van Brazilië leren. Met rekenen werkt dat anders. Als je een onderdeel mist, kom je niet verder."

"In het basisonderwijs worden tot en met groep 5 of 6 de bouwstenen van het rekenen aangeleerd. De problemen ontstaan als het samen moet komen. Aan het einde van groep 6 of het begin van groep 7 beginnen leerlingen uit te vallen. Ze hebben iets niet meegekregen en missen een belangrijke bouwsteen, terwijl het onderwijs doorgaat."

Eigenwaarde
Vredeveld is rekencoördinator, remedial teacher en rekendocent op het AOC Oost. Op school begeleidt ze kinderen die uitvallen met rekenen. Ze komt ze tegen, jongeren van 15 jaar die niet kunnen klokkijken, de maanden van het jaar niet kennen of niet weten dat 3 - 7 anders is dan 7 - 3.

"Vaak zijn ze al zo gefrustreerd, dat is sneu om te zien. Een leerling zei tegen me: 'Als ik in de winkel sta en ik krijg korting, dan weet ik niet hoeveel ik moet betalen. Ik zorg dat ik voldoende geld in de portemonnee heb en wacht het maar af.' Het is niet goed voor de eigenwaarde als ze het steeds aan een ander moeten vragen."

De Enschedese is ervan overtuigd dat je veel problemen kunt voorkomen als je kinderen die moeite hebben met rekenen op tijd helpt. "Het liefst al op de basisschool." Daarom is ze, naast haar baan op het AOC Oost, voor zichzelf begonnen met een bureau voor individuele rekenbegeleiding.

Vertrouwen
"Ik ga terug naar de basis en kijk waar het nog goed gaat. Op dat punt laat je het kind vertrouwen opbouwen, daarna kun je verder. Daar gaat het mij vooral om: kinderen moeten weer vertrouwen krijgen", vertelt Vredeveld.

Wat daarvoor nodig is verschilt per leerling. "Ik vind leuk om uit te zoeken waar het probleem zit en het op te lossen. Je ziet die stralende koppies als ze merken: 'Hé, ik kan het toch'. Een leerling vroeg: 'Juf, kun je bij mij op school komen? Er zijn er nog een paar die het niet zo goed kunnen."

Voor veel leerkrachten op de basisschool is het niet te doen om kinderen met rekenproblemen te helpen, zegt Vredeveld. "Leerlingen krijgen een stempel opgedrukt: jij kunt niet rekenen. Dat gaat het kind dat geloven, waardoor het niet meer zijn best doet."

Rekentoets
Vredeveld bereidt ook toekomstige pabostudenten en middelbare scholieren voor op rekentoetsen. "Jongeren beginnen niet aan de pabo vanwege die rekentoets. Daarbij gaat het alleen om de basis: plus, min, keer en delen door. Met vragen als: ik moet 3 kuub zand vervoeren. Hoeveel kruiwagens is dat als er 25 liter in past? Voor sommige vervolgstudies, zoals medische opleidingen of klassenassistent, moet je een voldoende halen voor de rekentoets."

Vredeveld gaat ervan uit dat ze de meeste kinderen in tien tot vijftien lessen op weg kan helpen. Ze realiseert zich dat ouders moeite kunnen hebben met de kosten. "Lessen begrijpend lezen bij de logopedist worden betaald door de zorgverzekeraar, maar voor rekenen bestaat zo'n vergoeding niet. Ik kijk graag samen met school en ouders wat er mogelijk is."

Meer weten over het werk van Dinette Vredeveld? Kijk op rekenenopontwikkeling.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.