Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

U wordt gevolgd in de binnenstad van Enschede...

301093 download 96

De gemeente waarschuwt met stickers op verkeersborden, prullenbakken en toegangspalen in binnenstad voor wifi-tracking.

Je moet er een scherp oog voor hebben, maar ze zijn er: meldingen dat er in de binnenstad wifi-tracking plaatsheeft. Sinds september worden op acht plekken 24/7 wifi-signalen van smartphones opgevangen. De opdrachtgever, hier de gemeente, is verplicht dit kenbaar te maken. Enschede doet dat dus door binnenstadbezoekers met stickers op wifi-tracking te wijzen.

Dave Borghuis van Tkkrlab (en de PiratenPartij) volgt ontwikkelingen rond wifi-tracking op de voet. Hij vindt de stickers karig wat betreft informatievoorziening. "Je voldoet hiermee vast aan de letter van de wet. Maar laat het gewoon weten met bordjes, zoals je met cameratoezicht ook doet."

SP en CDA zetten al eens vraagtekens bij wifi-tracking. Elk wifi-signaal bevat een unieke code, het MAC-adres. Enschede gebruikt die om het aantal bezoekers in de binnenstad te tellen, loopstromen in kaart te brengen en te registreren hoe vaak iemand terugkomt in de stad. Vooral dat laatste is een heikel punt. MAC-adressen mogen niet langer dan 24 uur worden bewaard zonder dat ze onomkeerbaar zijn geanonimiseerd. CityTraffic, het bedrijf dat de wifi-sensoren in Enschede faciliteert, versleutelt de unieke codes in wifi-signalen. Maar het feit dat wordt vastgelegd hoe vaak iemand terugkeert, verraadt dat de versleutelcode steeds hetzelfde is. Mag dat nog onomkeerbaar worden genoemd? En is Enschede dus in overtreding?

"Ik ben geen jurist", zegt Dave Borghuis. "Maar de Autoriteit Persoonsgegevens stelt wel duidelijke eisen aan wifi-tracking." Is de privacy in het geding? "MAC-adressen zeggen alleen iets over het type telefoon. Maar als je het aan andere data kan koppelen, zoals pintransacties en gezichtsherkenningscamera's, ben je veel verder." Borghuis zegt zich verder te verdiepen in de materie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Wilco Louwes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.