Mark Rutte heeft zijn nieuwe kabinet rond en ontvangt nu de kandidaat-bewindslieden. Wie niet bij de formateur langs gaan zijn Han ten Broeke en Pieter Omtzigt, twee Kamerleden uit Twente die alom worden geprezen om hun kwaliteiten en staat van dienst, maar toch buiten de boot vallen. Ik blijf het kabinet net zo scherp controleren als voorheen.
Hij zei het de afgelopen week al. "We houden hier in Den Haag ook in de komende kabinetsperiode gewoon de Kamerleden uit Twente die we nu ook hebben." Pieter Omtzigt, CDA-parlementariër uit Enschede, blijkt over voorspellende gaven te beschikken. Ook hij treedt niet toe tot de ploeg van Rutte III, zijn jarenlange ervaring ten spijt.
Omtzigt (43) is Kamerlid sinds 2003 en zegt er met plezier en uit volle overtuiging nog een periode aan vast te plakken. "Ik ben gekozen als volksvertegenwoordiger. Niet om iets af te doen aan de status van een minister, maar dát is het hoogste ambt dat we kennen in dit land. Ik heb intern dan ook niet gesolliciteerd naar een post."
Mandaat
Het is het vertrouwen dat de kiezers hem in maart zo massaal schonken dat Omtzigt de drive geeft om met volle vaart door te gaan als Kamerlid. "Het mandaat dat zoveel kiezers me hebben gegeven (hij behaalde 92.000 voorkeurstemmen) geeft me de energie om het kabinet net zo scherp te blijven controleren als ik altijd heb gedaan."
Omtzigt geldt onder meer als onbetwist fiscaal specialist en pensioenkenner in de Kamer. Velen zagen hem al zitten op Financiën, als opvolger van staatssecretaris Eric Wiebes, om de problemen bij de Belastingdienst te lijf te gaan.
Het loopt anders, omdat CDA-partijgenoot Wopke Hoekstra Jeroen Dijsselbloem als minister van Financiën aflost en twee bewindslieden van dezelfde partij op een departement niet gangbaar is.
MH17
Hij zal het nieuwe kabinet ook als Kamerlid van een coalitiefractie kritisch op de huid blijven zitten. Dat geldt voor de al aangehaalde chaos bij de Belastingdienst die hij te vuur en te zwaard bestrijdt, maar ook voor het dossier-MH17, waarbij Omtzigt de luis in de pels van het kabinet is.
"Het beeld dat mensen hebben, is dat een Kamerlid van een oppositiefractie alleen maar moties van wantrouwen indient en dat je als lid van een coalitiefractie met de handen over elkaar zit en overal 'ja' en 'amen' op zegt. Maar beide zaken kloppen niet. Neem de MH17. Daar zit ik nog net zo in als tijdens het kabinet waar we als CDA oppositie tegen voerden. Of mijn optreden wel of niet lekker ligt, is geen maatstaf. Ik heb de afgelopen periode de hand gehad in vijf initiatiefnota's. Dat verandert niet als het aan mij ligt, dat zal ik gewoon blijven doen."
Een kabinet is ook gebaat bij interne tegenspraak, van een zekere vorm van oppositie van binnenuit, vindt hij. "Het kritisch controleren kan zinvol zijn, omdat je dan problemen in een vroeg stadium kunt signaleren, op een moment dat ze nog zijn te overzien en beheersbaar zijn. Dat kan dus ook een zegen zijn voor een coalitie met een krappe meerderheid."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen.