Roeiers, kanoërs en andere watersporters lopen op het Twentekanaal geen verhoogd risico op besmetting met de ziekte van Weil. Dat zegt de GGD Twente nadat kanoclub DKV Euros een vaarverbod uitvaardigde toen een van z'n leden de ziekte opliep.
Euros ging op advies van Rijkswaterstaat tot het vaarverbod voor de eigen leden over, maar heeft dat al weer ingetrokken. Dit nadat de GGD Twente aangaf dat het water van het Twentekanaal geen verhoogd risico op de meestal door ratten overgebrachte infectieziekte oplevert. Alle open water brengt namelijk een kans op besmetting met Weil met zich mee, zegt GGD-woordvoerster Chantal Pegge.
Open water
Ratten verspreiden de infectieziekte door hun urine in grond, riool en open water achter te laten. Nadat bij het Euroslid Weil was geconstateerd en de kanoër in het ziekenhuis belandde nam de club contact op met Rijkswaterstaat, waar een kanaalbeheerder adviseerde voorlopig niet te varen. Van een vaarverbod was wat Rijkswaterstaat betreft geen sprake.
De GGD Twente heeft dit jaar tot nog toe drie gevallen van Weil genoteerd. In één geval betrof het een vrouw die door de urine van haar hond was besmet. Een andere Weilpatiënt liep de ziekte op in het buitenland. Volgens de gegevens van de GGD is de Euros-kanoër als enige in het ziekenhuis beland.
Rubberen handschoenen
Hij is daar met antibiotica behandeld. De ziekte dient zich vaak met griepachtige verschijnselen aan, maar kan resulteren in een nier- of leverontsteking. De beste remedie tegen besmetting is het dragen van rubberen handschoenen en laarzen bij contact met water en grond wanneer in de buurt ratten zijn gezien. Ook het dragen van mondkapje en bril is dan zinvol.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.