Er wordt dit jaar zo weinig restafval aangeboden dat een huishouden in Enschede er gemiddeld niet de beloofde 20 euro op vooruit gaat, maar tot wel 40 euro. Dat bedrag krijgt de belastingbetaler niet teruggestort op de bankrekening, maar wordt afgetrokken van het voorschot op het afvaltarief voor 2018.
Minder inkomstenDaartegenover staat dat de gemeente inkomsten misloopt uit het aanbod van restafval. De bedoeling is dat de gescheiden afvalstromen (glas, oud papier en verpakkingen) genoeg geld opbrengen om dat verlies te dekken. Maar dat blijkt niet het geval. 'Deze financiële voordelen laten zich echter nog niet ten volle gelden', schrijft het college van B en W in een memo aan de gemeenteraad.
De kosten voor inzameling en transport van verpakkingsafval zijn hoger dan begroot en worden niet volledig gedekt door de subsidie die de gemeente krijgt vanuit het landelijke Afvalfonds. Er moet dus geld bij. Ook worden er meer kosten gemaakt vanwege het opruimen van gedumpt afval en bijplaatsingen naast containers.
'Niet relevant'Wat die kosten - en die van het plaatsen van extra verpakkingencontainers - precies inhouden wilde wethouder Hans van Agteren maandagavond niet zeggen tegen Margriet Visser (EnschedeAnders). "Dat is niet relevant", vindt Van Agteren. "We blijven binnen de begroting."
De wethouder doelt op de 1,2 miljoen euro die twee jaar geleden is gereserveerd voor extra kosten rond de invoering van diftar. Deze krant heeft onlangs via de
Wet openbaarheid bestuur gevraagd om de bovengenoemde kosten inzichtelijk te maken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Wouter Borre