Wethouder Jeroen Hatenboer was er niet happig op om het onderzoek uit te voeren toen het CDA er in het voorjaar om vroeg. De gemeente heeft 109 panden in bezit waarvan er slechts vijf zijn bedekt met zonnepanelen. Meer is niet mogelijk, had het vastgoedbedrijf berekend. Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven en droeg het college op om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren.
Dat onderzoek heeft het bedrijf Strukton gedaan. Concreet zijn er maar 30 gemeentelijke panden met samen 10.000 vierkante meter dakoppervlakte die in potentie geschikt zijn voor zonnepanelen. Dit zijn vooral gymzalen en sporthallen. Het plaatsen van traditionele pv-panelen op deze daken kost de gemeente in het meest gunstige geval 433.000 euro. Dit heeft te maken met zeer lage energietarieven, lichte dakconstructies en schaduwwerking.
De gemeente is bang dat panelen op gymzaaldaken, die gemakkelijk te betreden zijn, vernield worden. Maar het plaatsen van dunne flexibele panelen die 'vandalismeproof' zijn, vergt een onrendabele investering van maar liefst 2,2 miljoen euro in het meest gunstige geval.
Strukton adviseert de gemeente om te investeren in energiebesparende maatregelen bij de gemeentelijke panden. Het college komt in het begin van 2018 met een lijst met verduurzamingsmaatregelen. In de begroting staat dat sporthal De Brug wel voorzien wordt van zonnepanelen en dat het muziekcentrum en de Pathmoshal in overweging worden genomen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Pixabay