"Honderdacht ex-medewerkers van Tuunte hebben zich afgelopen weken bij ons gemeld, het gaat vooral om medewerkers die zich jaren lang met hart en ziel voor de zaak hebben ingezet. De woede en teleurstelling is enorm", zegt Roos Rahimi, bestuurder van CNV Vakmensen.
De medewerkers hebben zich volgens Rahimi na het faillissement de benen uit het lijf gelopen om de winkels open te houden en zo een doorstart mogelijk te maken. "Toen die doorstart een feit was, zijn ze aan de kant gezet." Volgens CNV Vakmensen is doelbewust op een faillissement aangestuurd om zo van langdurige vaste contracten af te komen.
In september werd bekend dat de voormalige eigenaren van de failliete modeketen Tuunte een doorstart wilden maken na het faillisement in augustus. Medewerkers werd gevraagd na het faillissement door te werken, juist om zo'n doorstart mogelijk te maken.
Rahimi: "Medewerkers is daarbij voorgehouden dat ze na een eventuele doorstart weer kans hadden op werk. Na de doorstart gingen de beloofde banen echter naar nieuwe tijdelijke goedkopere krachten. Dat was een klap in het gezicht van loyale medewerkers."
De doorstart van Tuunte is voor CNV Vakmensen aanleiding de rechter goed te laten kijken naar deze vorm van ontduiking van het ontslagrecht. "Onze eis: herstel van de arbeidsbetrekking, betaling van een transitievergoeding of een schadevergoeding naar rato van het aantal dienstjaren , stelt Roos Rahimi.
Het is nog niet bekend wanneer de zitting van de rechtszaak zal zijn.
TV Enschede FM sprak met Willem Kruithof, bestuurder bij CNV over de kwestie. Beluister dat item hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Robin Hilberink