Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO MST krijgt geld voor studie naar opsporen longkanker via urine

307855 814087

Met behulp van een urinemonster kan mogelijk in een vroeg stadium longkanker worden ontdekt. Onderzoekers en artsen van MST, UT en het bureau JR&D Services uit Enschede kregen dinsdagavond 50 mille om hier een studie naar te doen.

Blijkt het inderdaad mogelijk, dan kan dit de basis zijn van een nieuwe manier van gezondheidsmonitoring. Dat is een methode waardoor de behandeling van de ziekte eerder begint, wat voor de patiënt grote voordelen heeft. Daarnaast scheelt de vroege detectie van kanker de samenleving veel geld.

PrijzenDe studie naar urine is één van de elf projecten die dinsdagavond in de prijzen viel bij het fonds Pioneers in Health Care van de Universiteit Twente, verzekeraar Menzis, MST, ZGT, Deventer Ziekenhuis en Hogeschool Saxion. Samen krijgen de elf projecten ruim een half miljoen euro om de zorg voor patiënten te verbeteren.

In elk project is sprake van samenwerking tussen medisch specialisten en technisch onderzoekers. "Doel van het fonds is ook dat onderzoekers en zorgwerkers uit de praktijk elkaars taal leren spreken. Dat leidt tot veel goeds", aldus een woordvoerder.

Een tweede gezamenlijk project van MST en UT behelst een studie naar de samenstelling van moedermelk. Te vroeg geboren baby's hebben vaak niet genoeg aan borstvoeding. Ze krijgen er iets bij wat Human Milk Fortiers heet. Om te weten hoeveel zij daarvan nodig hebben, wordt nu eerst onderzocht wat er precies in moedermelk zit.

SlaapstoornissenEveneens 50 mille gaat naar een team van MST, Roessingh Research & Development dat onderzoek doet naar slaapstoornissen. Wie lijdt aan slapeloosheid of slaapapneu kan worden uitgenodigd om een nachtje in het ziekenhuis te komen slapen. Een medewerker doet de nachtelijke slaapregistratie. Maar de manier waarop dat nu gebeurt is kostbaar en niet volledig objectief. Met de bijdrage van Pioneers in Health Care wordt een nieuwe, betrouwbare en automatische techniek ontwikkeld.

Nog een project dat financiële steun krijgt is een app voor maag-, darm- en leverpatiënten die niet in aanmerking komen voor hulp. Artsen pleiten voor een app die patiënten 24 uur per dag bijstaat. Met geld uit het fonds kan een gepersonaliseerde versie van zo'n app worden ontwikkeld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.