Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Politie Twente veel tijd kwijt aan weggelopen kinderen

308261 politie 2 138

In Twente wordt 500 keer per jaar een kind als vermist opgegeven. De meesten keren snel terug, maar hun afwezigheid levert de politie desondanks veel werk op.

Ongeveer de helft van alle 500 meldingen over vermiste kinderen, gaat over kinderen die zijn weggelopen uit een zorginstelling. Dat blijkt uit gegevens van de politie, die de Tubantia heeft gekregen. Hoewel 90 procent van alle kinderen snel terugkeert, kost iedere melding de politie minstens 4 uur tijd.

Tijd kwijt aan minimaal gevaar
Dat kan efficiënter, vindt Miranda Baas, specialist vermissingen van de politie Oost-Nederland. "De politie is voor zorginstellingen het loket geworden waar aan de wettelijke meldplicht bij vermissingen kan worden voldaan. Maar er zit een groot verschil tussen echte vermissingen na afwijkend gedrag en kinderen die regelmatig ongeoorloofd afwezig zijn."

Nu is de politie veel tijd kwijt aan kinderen die per jaar soms wel tientallen keren weglopen of niet terugkeren van verlof, maar in de regel minimaal gevaar lopen. "Die tijd steken we dus liever in de vermissingen die de aandacht echt verdienen. Die waar risico s en gevaar spelen. We hebben namelijk maar één belang, en dat is die van het kind."

Onderscheid maken
Om een beter onderscheid te kunnen maken tussen notoire weglopers en risicovolle verdwijningen, drukt Baas instellingen op het hart om een vermissing pas door te geven wanneer de afwezigheid afwijkt van het normale patroon.

Ook werkt de politie aan een andere manier van melden voor instellingen, waarbij niet elke afwezigheid als vermissing wordt doorgegeven. "We denken eraan om instellingen bij het melden onderscheid te laten maken tussen een vermissing en een ongeoorloofde afwezigheid van een kind. In dat laatste geval zijn de risico s vaak veel kleiner. Instellingen kunnen dan toch aan hun wettelijke meldplicht voldoen, maar het kost ons niet dezelfde hoeveelheid werk als bij een echte vermissing. Maar dat is nog niet meer dan een plan, waarvoor ook medewerking van zorginstellingen en het Openbaar Ministerie nodig is."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.