Om schoon drinkwater te kunnen leveren, zijn nu zes tot acht zuiveringsstappen nodig. Door het door de UT ontwikkelde filtersysteem wordt dat teruggebracht tot één stap, via één installatie.
De eerste drinkwaterfabriek op basis van deze nieuwe membranen, te vergelijken met rietjes waardoor met hoge druk water wordt geperst, verrijst in Zuid-Holland. Waterschap Vechtstromen gaat de techniek volgend jaar al toepassen bij de zuivering van rioolwater in Enschede. Deze proeven in de praktijk worden wereldwijd met belangstelling gevolgd omdat drinkwater steeds meer wordt bedreigd door microverontreinigingen.
Medicijnresten
Daarbij gaat het onder meer om hormonen uit anticonceptiepillen en medicijnresten. Door de vergrijzing en de toenemende zorgvraag gebruiken we steeds meer medicijnen. Een deel daarvan komt via urine en ontlasting in het rioolwater terecht. Zuivering kan niet voorkomen dat in Nederland jaarlijks 140.000 kilogram medicijnresten in beken, kanalen en rivieren terecht komen. Uiteindelijk sijpelen ze door naar drinkwaterbronnen.
Nu moet er nog steeds opnieuw een installatie bij gebouwd worden om drinkwater dat we oppompen optimaal te zuiveren. Met de nieuwe technologie kunnen we alle troep er in een keer uit filteren , zegt prof. dr. Ir. Walter van der Meer, hoogleraar in cluster Membrane Science and Technology van de UT en tevens algemeen directeur van Oaseon. Dit waterbedrijf gaat de nieuwe fabriek met de Twentse filtertechnologie bouwen. Daarmee worden vanaf 2020 in Zuid-Holland 300.000 huishoudens van drinkwater voorzien. Van der Meer noemt het Twentse systeem een doorbraak voor de waterzuivering.
Extra banen
Het levert extra werk in deze regio op. De technologie wordt op de markt gebracht door NX Filtration, een spin-off van de UT. Grondlegger is prof. dr. Ir. Erik Roesink (65), eveneens als hoogleraar verbonden aan de UT. Hij stond enkele decennia jaar geleden al mede aan de basis van X-Flow in Enschede, dat eveneens met membraantechnologie furore maakte en inmiddels onderdeel is van multinational Pentair. NX Filtration telt nu 25 medewerkers. Dat aantal zal flink toenemen als het nieuwe filtersysteem van de UT zich in de praktijk heeft bewezen, verwacht Roesink.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Frans Nikkels