Van het aantal kan hij nog steeds schrikken. "Dat er in ons eigen Overijssel, pal onder onze neus, 2.500 adressen zijn waar mensen in pure armoede moeten leven: ik vind dat ongelofelijk. Die 2.500 adressen staan dus voor 10.000 mensen die in onze provincie voor hun voedsel afhankelijk zijn van hulp van buiten. Als ik dat tot me door laat dringen, lopen me de rillingen over de rug."
Inzamelingsactie'Makkelijke Maaltijden' heet het boekje dat Johan Drenth (49) altijd al wilde maken maar dat er nu eindelijk is gekomen. Het is bestemd voor de 2.500 klanten van de Voedselbank Overijssel die het vanaf donderdag gratis kunnen krijgen. Een inzamelingsactie van RTV Oost, gericht op geld en producten, moet ervoor zorgen dat de noodzakelijke oplage van 2.500 exemplaren ook werkelijk wordt gehaald.
"De eerste duizend boekjes zijn al gedrukt. Maar voor de resterende zoeken we nog sponsoren", zegt de topkok. "In de ruim dertig jaar dat ik nu in de keuken heb gestaan, heb ik altijd kunnen werken met de allerbeste producten. Dit keer moest ik het doen met het wekelijkse boodschappenpakket van de Voedselbank. Wat voor de mensen zelf een beperking was, was voor mij juist een bron van inspiratie. Ook met de meest basale producten is het mogelijk gezond, gevarieerd en soms ook nog eens heel lekker te eten."
Beperkte kennisDrenth, geboren in Enschede, begon ooit in de keuken van De Waarbeek in Hengelo, voordat hij zich via de keuken van Paping in Ommen ontwikkelde als een specialist in de streekkeuken. Met als klap op de vuurpijl zijn eigen restaurant De Vechtdalkok in Dalmsholte.
,,Mensen die van de Voedselbank afhankelijk zijn, leven bij de dag. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd dan de vraag hoe ze zo gezond mogelijk kunnen eten. Een groot deel komt uit het buitenland en heeft een beperkte kennis van de eetgewoonten in Nederland. Ze missen de tijd, creativiteit, kennis en ervaring om iets van hun maaltijd te maken.''
Uiteenlopende receptenHet boekje zal in een behoefte voorzien, verwacht hij. Het bevat recepten voor uiteenlopende gerechten als witte bonen met rookworst en ananas, kip met couscous, gehaktbal met bieten, groenteomelet en goulash met pasta. "In de voedselpaketten zitten regelmatig blikken met soep. De goulashsoep is zo dik dat hij prima als basis kan dienen voor een saus. Met een paar stukjes paprika en wat gehakt kan je wel degelijk iets heel smakelijks maken."
Zijn persoonlijke trots zijn de boerenpannenkoek en de Twentse humpkessoep. Gerechten geïnspireerd door zijn geboortegrond. Blikken en potjes met sperzie- en snijbonen vormen de basis voor de soep. "Daar is in veel gevallen helemaal niets mis mee. Wist je bijvoorbeeld dat tomaten uit blik gezonder zijn dan verse tomaten? Zo zijn er veel meer dingen die mensen niet weten. Wat je ook met je voedsel doet: gooi het in elk geval nooit weg."
TV Enschede FM sprak hierover samen met Johan Drenth. Beluister dat bericht hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Johan Drenth