Met de invoering van diftar dit jaar, betalen Enschedeërs bovenop het vaste afvaltarief voor iedere keer dat zij hun restafval aanbieden. Inwoners met een grote grijze afvalcontainer betalen 6,90 euro voor elke keer dat ze de bak aan straat zetten. Hoogbouwbewoners gooien hun vuilniszak in een ondergrondse container en betalen daar 86 cent per keer voor. De inhoud van de containerklep is 40 liter, maar omdat flatbewoners geen groene container hebben en dus geen gft kunnen scheiden, worden zij voor 30 liter aangeslagen. In 2018 wil de gemeente hoogbouw nog meer compenseren door het tarief voor de ondergrondse container met 10 cent te verlagen naar 76 cent per 'klik'.
ProfiterenTot zover de compensatie voor flatbewoners. Maar door een andere verandering in het gemeentelijke afvalbeleid, 'dreigen' bewoners van grondgebonden woningen (met grijze bak dus) straks ook te kunnen profiteren van die korting. Het college stelt de gemeenteraad namelijk voor om alle ondergrondse restafvalcontainers toegankelijk te maken voor alle milieupassen. Dat betekent dat iedereen met een milieupas voor 76 cent een vuilniszak kan weggooien. Het openstellen van de meer dan 500 containers in de stad kost eenmalig 100.000 euro.
UitwegHet is voor sommige Enschedeërs misschien een stukje lopen of rijden naar de dichtstbijzijnde ondergrondse container, maar als aankomende maandag de combinatie van maatregelen door de gemeenteraad wordt aangenomen, kan het volgend jaar aanzienlijk schelen in de portemonnee. Wie in 2018 bijvoorbeeld tien keer de grijze bak aan de straat zet, moet daar 69 euro voor betalen. De hoeveelheid afval staat gelijk aan 60 keer een vuilniszak met 40 liter afval weggooien in de ondergrondse container. Prijs die daarvoor betaal moet worden: 45,60 euro.
Als Enschedeërs massaal gebruik gaan maken van deze uitweg, loopt de gemeente een aanzienlijk bedrag aan inkomsten mis. Maar de gemeente denkt niet dat bewoners van grondgebonden woningen massaal van die mogelijkheid gebruik gaan maken. Bovendien staan er dan minder containers aan straat, waardoor vuilniswagens minder snel vol raken en langere routes kunnen volgen.
Burgerbelangen en GroenLinks zetten afgelopen maandagavond in de stedelijke commissie vraagtekens bij het toegankelijk maken van alle containers in combinatie met een verlaging van het restafvaltarief.
TV Enschede FM sprak hierover samen met Wilco Louwes. Beluister dat bericht hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Meldpunt Diftar/Jeroen Elschot