Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Een eerbetoon voor de omgekomen crew van '43 in Enschede

311255 download21

Op de plek waar nu mensen vooral plezier hebben, vonden op 21 januari 1943 zeven jonge militairen de dood. Vier Australische en drie Britse soldaten verloren het leven toen ze met hun Lancaster bommenwerper werden neergehaald door een Duitse Messerschmitt.

Hun toestel boorde zich in de aarde op de plek waar nu het Muziekcentrum aan de Noorderhagen staat. Om de zeven, de jongste was 22, de oudste 31, te eren en de plek in de stad te markeren voor allen die niet weten wat daar gebeurd is, heeft Eric Heijink (41) het initiatief genomen om een herdenkingsplaquette te maken. De onthulling is op zondag 21 januari, exact 75 jaar na de crash.

De fascinatie voor alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft kreeg Heijink toen hij als jong jochie met zijn ouders de stranden van Normandië bezocht. De plek waar het einde van de oorlog zich aandiende met de landing van de grootste geallieerde troepenmacht ooit. "Ik kocht er in een winkel met oude spullen een veldfles van een Amerikaanse militair, maar mijn interesse was daarvoor al gewekt" zegt de in Heerenveen geboren Heijink.

Geschiedenis
Na zijn studie aan de UT bleef hij in Enschede 'hangen' en dook hij via omwegen in de geschiedenis van de stad in de oorlog. "Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby", erkent hij bijna verontschuldigend. Nu kent hij talloze verhalen uit eerste hand. Avonturen van parachutisten die hebben bijgedragen aan de bevrijding van ons land en ooggetuigenverslagen van inwoners die de oorlog hebben meegemaakt. Maar het besef dat er steeds minder mensen zijn die de verhalen kunnen vertellen, was voor de Enschedeër een extra motivatie om iets tastbaars op de plek des onheils te realiseren. "Er is nu niks dat herinnert aan die fatale nacht en er zijn echt talloze verhalen over de oorlog die bij iedereen om de hoek zijn gebeurd, zonder dat mensen het weten. Ik vind en met mij gelukkig ook nog vele anderen, dat die verhalen verteld moeten blijven worden", zegt Heijink, die beschikt over een navigatieboekje uit de bewuste Lancaster. Het is deels verbrand.

Genieten
Hij ging met zijn idee naar het Wilmink Theater en betrokkenen waren meteen enthousiast. Juist op een plek waar nu zovelen genieten in vrijheid van alle mogelijke kunstvormen, hebben zeven jonge mensen hun leven gegeven voor die vrijheid. "Dan is het een kleine moeite daar iets tastbaars voor terug te doen."

Heijink heeft inmiddels een ontwerp voor de plaquette gemaakt en is nog aan het bekijken in welk materiaal het vervaardigd moet worden. Hij krijgt bij de realisatie steun van het Wilmink theater, de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, waar hij zelf lid van is, diverse privépersonen, waarvan enkelen het toestel destijds hebben zien neerkomen. "Zij helpen en denken mee bij het vervaardigen van de plaquette en de ceremonie die we op 21 januari gaan houden."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.