Het bouwwerk dat vijf jaar lang aan de Blekerstraat in Enschede stond, gaat een centrale rol spelen in de herdenking van de viering van 150 jaar Stork in Hengelo. Daarnaast zal ook het ROC van Twente gebruik maken van het paviljoen en gaat het fungeren als informatiepunt over het meerjarige nieuwbouwproject Hart van Zuid.
Architect Michiel de Wit, samen met kunstenaar Filip Jonker de ontwerper van het 'tijdelijke monument', is blij dat zijn schepping behouden blijft. ,,In Enschede waren die mogelijkheden er niet. Eind december was het einde verhaal. Het gebouw mocht hier vijf jaar staan, en geen dag langer.
In Hengelo komt het PET Paviljoen te staan op de parkeerplaats van het ROC. Ook het Esrein in dezelfde stad en een plek nabij museum Nemo in Amsterdam waren een tijd in beeld als nieuwe locatie voor het bouwwerk dat als toekomstig Stork-paviljoen een heel ander aanzien krijgt dan in Enschede. Zo zal de kleur van de wanden worden aangepast en zullen voor herbouw tienduizenden nieuwe flessen worden gebruikt.
Het transport van het ruim dertig meter lange en zes meter beter gevaarte vindt plaats op 1 februari. De Wit hoopt het bouwwerk per schip via het Twentekanaal te kunnen vervoeren. ,,We zijn de mogelijkheden daarvoor nog aan het zoeken. Lukt het niet, dan moeten we het paviljoen demonteren en opnieuw opbouwen in Hengelo.
Behalve het PET Paviljoen hoopt De Wit nog een bijdrage te kunnen leveren aan het nieuwe elan dat volgens hem in de stad nodig is. De architect heeft verregaande plannen voor de bouw van een eigentijdse Kasbah, als een hommage aan de door de hem bewonderde architect Piet Blom. ,,Al op de middelbare school was ik in hem geïnteresseerd. Hij vertegenwoordigt met zijn sociaal-maatschappelijke ideeën een duidelijke tegenstroom in de architectuur. De Kasbah is een icoon. Ik heb altijd het gevoel dat Hengelo daar iets mee moet doen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita