Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO 'Wijzen uit het Oosten' preken in de Grote Kerk in Enschede

313329 download6 2

Hoe is Jos de Blok (57) de afwijkende Twentse zorgondernemer geworden die hij nu is? Wat geeft burgemeester Sander Schelberg de bezieling om zo voor het behoud van Siemens in zijn Hengelo te gaan? En wat leert journalist Mandy de Jong van de bijzondere mensen die zij dagelijks interviewt? Drie verhalen vanuit het hart gesproken tijdens het programma 'Wat preken we met kerst?' in de Grote Kerk in Enschede.

Managen is flauwekul. Je moet mensen gewoon hun werk laten doen . Deze uitspraak van Jos de Blok (57) is typerend voor de afwijkende aanpak van deze Twentse zorgondernemer. Begonnen als wijkverpleegkundige bij organisaties als Sensire en Carint, begon De Blok tien jaar geleden een eigen onderneming: Buurtzorg. Minder regels en meer patient , is het uitgangspunt.

Dagelijks krijgt de oprichter van Buurtzorg vijf preekverzoeken. Jos de Blok spreekt over de hele wereld, maar nog niet eerder was zijn verhaal zo persoonlijk als deze zondagmiddag. Het gaat dit keer niet alleen over Buurtzorg, maar ook over Jos de Blok. Want waar komt zijn afwijkende aanpak vandaan? Niet van de elite , grapt hij voorafgaand aan zijn preek. En hij betreedt de kansel in eenvoudig zwart overhemd en zwarte jeans. De Blok vertelt over zijn jeugd in een katholiek gezin in Zeeuws-Vlaanderen. Hier leerde ik dat als je geeft je er ook wat voor terugkrijgt. Hij vertelt over zijn depressie op jonge leeftijd en over de daaropvolgende carrièreswitch van economie naar de zorg. Maar ook over de reizen naar zijn drie kinderen die allemaal een partner hebben van een andere nationaliteit en zijn moeder als grote inspiratiebron.
1Twente blikte maandag met Jos de Blok terug op zijn preek. Beluister dit interview hierboven terug.

Journalist Mandy de Jong (28) werkt als verslaggever bij De Twentsche Courant Tubantia. Zij vertelde het bijzondere levensverhaal van de Twentse missionaris Jan Finkers. De uit Geesteren afkomstige Finkers- familie van cabaretier Herman Finkers overleed in april van dit jaar op 91-jarige leeftijd in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Hij leefde als Hermano Juan 45 jaar tussen de indianen in het Amazonegebied.

"Ik kan hier een preek houden over de bijzondere ontmoetingen, over hoe mooi het is dat ik dit verhaal als journalist op mag tekenen en dat we dit als krant kunnen delen. Maar nog liever geef ik jullie vandaag iets mee. Levenslessen van Jan Finkers die ik nooit meer zal vergeten. Begrijp jezelf, begrijp de ander. Leef in eenvoud. Blijf verwonderd. Heb anderen lief en wees dankbaar. Een verhaal zoals dat van Jan Finkers komt niet elke dag voorbij. Ik realiseer me dat het bijzonder is. Maar als verslaggever en als 28-jarige leer ik elke dag van de verhalen van anderen. Iedereen draagt een kerstverhaal met zich mee. Je hoeft alleen maar te luisteren."

Drs. Sander Schelberg (52) is sinds vijf jaar burgemeester van Hengelo. Hij spant zich momenteel in om het met sluiting bedreigde bedrijf Siemens en de werkgelegeheid voor honderden mensen in zijn stad te behouden. VVD er Schelberg is Ridder in de Orde van het Heilige Graf van Jerusalem, een rk-ridderorde die het katholieke geloof wil verspreiden en caritatief werk propageert.

"Ik leg mijn inzet voor het openhouden van Siemens langs de meetlat van de katholiek sociale leer. Ieder mens telt. 680 mensen, 680 gezinnen zijn direct afhankelijk van Siemens in Hengelo. In Twente kan het nog zomaar gaan over 1500 tot 2000 toeleveranciers en mensen. Ik moet alles gedaan hebben om die individuen hun waardigheid te laten houden. En dan gaat het ook over het algemeen welzijn. Ik doe een beroep op Siemens om haar besluit te toetsen aan de morele maatstaven. Ik ben in hoge mate solidair met de 680 mensen en hun gezinnen, maar we moeten deze oefening in naastenliefde ook samen durven oppakken. En tot laatst subsidiariteit. Ik vraag aan het Duitse Siemens bestuur om Hengelo zelf een kans te geven om een doorstart te maken. Mijn mailbox zit vol met goede ideeën sinds we samen willen bereiken dat het werk in de fabriek blijft."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.