Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Menistenkerkje wordt vanaf januari verbouwd tot stadsbrouwerij

314319 download56

De vroegere Menistenkerk wordt omgebouwd tot een stadsbrouwerij van Stanislaus Brewskovitch. Een pub, een brouwerij, een winkel, een proeflokaal en een muziek- en kunstpodium: dat wordt komend voorjaar de invulling van de Menistenkerk. De binnentuin wordt een Biergarten. De verbouwing begint in januari.

De nieuwe brewpub in de Menistenkerk gaat Stanislaus Brewskovitch heten, net als de bierwinkel die Rocco Chin (46) al runt aan De Heurne. Hij doet het project Menistenkerk samen met vier mannen uit zijn vriendenkring: Marck Harmes, Waldo Yntema, Mike ter Braak en Tim Jähnig. "Er is al drie keer een poging gewaagd om er een stadsbrouwerij te beginnen, maar dat is telkens niet doorgegaan", vertelt Chin.

Fantastisch pand
"Axel Veltboom, de eigenaar, heeft ons benaderd of we interesse hadden. Dit is een fantastisch pand." De Menistenkerk gaat een 'industriële uitstraling' krijgen, zegt Chin. "Een beetje ruw aan de binnenkant. We maken de oude stenen en balken weer zichtbaar. We doen maandelijks livemuziek: de Church Sessions, een podium voor jonge talenten. Op de eerste etage maken we ruimte voor exposities. Er zijn veel muren waar je mooie dingen aan kunt ophangen. We willen er eigenlijk een creatieve hotspot van maken."

500 liter
Verder draait het om bier. Chin gaat in de kerk zijn eigen bier brouwen. "500 liter per keer, steeds een ander biertje." In de pub komen 25 tot 30 tapjes. "Met onze eigen bieren, bieren van regionale brouwers en andere topbieren." De winkel is bedoeld voor de eigen bieren van Stanislaus Brewskovitch en exclusieve limited-editionbieren.

Met de brouwerijcafé gaat Chin zijn eigen dromen achterna. "Als student zat ik altijd in Café De Pijp en droomde ik van een eigen kroeg. In 1997 zag ik in San Francisco een brewpub en dat was fantastisch. Zoiets beginnen zat toen al in mijn hoofd."

Cappu Dei Capi
Op 13 januari, bij het derde (uitverkochte) winterbierfestival Winter Wonders, presenteert Chin zijn nieuwste biertje: Cappu Dei Capi. "Een zwart bier met koffie en lactose." De opening van de brewpub in de Menistenkerk hoopt Chin te kunnen doen vóór het Dutch Craft Beer Festival van 12 mei. ,,Het zal krap worden, maar daar streven we naar. Vol passie gaan we ervoor.''

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Stanislaus Brewskovitch
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.