Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

In Beeld: Audities voor rol in Twentse speelfilm met Herman Finkers

314413 auditie

Geprevel van Twentse teksten die moesten worden geleerd en nerveus gedrentel. In de hal van de Performance Factory in Enschede bereiden acteurs zich ieder op hun eigen manier voor op hun auditie voor de Twentse bioscoopfilm De beentjes van Sint Hildegard .

Regisseur Johan Nijenhuis (49) streek twee dagen neer in Enschede om circa 30 acteurs te selecteren voor zijn Twentstalige bioscoopfilm, waarin Herman Finkers en Johanna ter Steege de hoofdrol gaan spelen. Scenario, grof geschetst: Een tragi-komedie waarin zij op de UT werkt en veearts is. Hij ontdekt dat hij aardig bij haar onder de plak zit en gaat daar wat aan doen. Voor de casting hebben zich in totaal 350 kandidaten gemeld bij Karien Roldaan. De eigenaresse van De Theatermakers heeft voor Nijenhuis de eerste schifting gedaan en 350 ingestuurde video s bekeken.



Twentse dialectNa de regiosoap Van jonge leu en oale groond , die Nijenhuis voor TV Oost maakte, is de film het tweede grootschalige Twentse project van de in Markelo geboren regisseur. Er zijn nogal wat kandidaten afgevallen, omdat ze het Twentse dialect onvoldoende beheersen, zegt Nijenhuis. Dan zie je zo n video en dan hebben ze het bekkie er toch onvoldoende naar staan. Twents spreken is toch iets anders dan praten met een Twents accent.

Auditant Wendy de Wit (35) uit Enschede deed in de tijd dat ze in Amsterdam studeerde juist haar best om haar Twentse accent af te leren, zegt ze. Maar ik heb weer flink geoefend, ik hoop dat ze het voldoende vinden. Ze had toen ze een jaar of 17 was een paar bijrolletjes in de soaps Goed tijden, slechte tijden en Onderweg naar morgen . Maar ze deed uiteindelijk een nette opleiding , zoals ze het noemt: commerciële economie aan Saxion. Nu begint het dus weer te kriebelen. Ik volg bij Flynnk in Enschede een opleiding camera acteren. Dus een rol in deze film zou mooi zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Still uit video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.