De frustratie is groot, zo blijkt wel uit de berichten op Facebook. Sinds vorige week woensdag komt de klachtenstroom goed op gang. De boodschap is duidelijk: de stad kampt weer met een hoge grondwaterstand met natte kelders en beschimmelde muren tot gevolg. De meldingen komen uit verschillende delen van Enschede waaronder de Bultsweg, Leijdsweg, Pyrmontstraat, Varviksweg, Mekkelholtsweg, Minister Kuyperplein, Schurinksweg, Kottendijk en Frederikastraat.
EpicentrumOok de Minister dr. De Visserstraat, het 'epicentrum' van grondwateroverlast, ontbreekt niet in het rijtje. Daar begonnen bewoners al bijna te wennen aan droge voeten. Maar ook in die straat heeft het noodlot weer toegeslagen. ,,Er staat sinds vorige week, na de sneeuwval, weer twee centimeter in de kelder", zegt bewoonster Turkan Orun. ,,De pomp slaat nu dagelijks om het kwartier aan."
Neerslag
Het is niet toevallig dat Enschedeërs sinds vorige week weer overlast ervaren. Woensdag 13 december was een kletsnatte dag en viel volgens metingen van weerstation Twenthe op de luchthaven in Enschede 22 liter water per vierkante meter in een tijdsbestek van 24 uur. Alleen op 12 juli en 15 augustus van dit jaar viel meer neerslag. December 2017 is nog niet ten einde maar is nu al, vergeleken met de decembermaanden in de afgelopen vijf jaar, kletsnat. Deze maand viel er bijna zes keer meer neerslag als in dezelfde periode vorig jaar.
Klachten
Dat merkt de gemeente Enschede ook aan het aantal binnengekomen meldingen van grondwateroverlast, die sinds begin deze maand een stijgende lijn vertoont. Het zijn er nu zes, afkomstig uit verschillende delen van de stad. Daar bovenop komen nog meldingen van bewoners van de Minister dr. De Visserstraat, Troelstrastraat en het Minister Kuyperplein.
Benieuwd hoeveel neerslag er de afgelopen vijf jaar in Enschede is gevallen? Bekijk dan bovenstaande infographic.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita