Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Wiekenbouwer EWT komt naar Enschede

315028 Schermafbeelding 2017 12 28 om 081641

Windmolenfabrikant Emergyia Wind Technologies (EWT) gaat windmolenwieken produceren in Enschede. Het bedrijf neemt in februari een fabriek op bedrijventerrein De Marssteden in gebruik.

Tegen de zomer moeten daar 50 mensen werken en eind volgend jaar, na de ingebruikname van een tweede productielijn, gaat dat aantal nog aanzienlijk verder stijgen. Verdere groei in Enschede is afhankelijk van de vraag uit de markt. Over die groei zijn we optimistisch , zegt Hendrik Jan Zwanenburg, die als managing-director verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken bij het 150 werknemers tellende EWT.

Opsteker voor Enschede
De komst van EWT naar Enschede is een opsteker voor de stad. Aan hoogopgeleid personeel, vooral in de ICT- en de techniek, is in Twente veel behoefte. Maar personeel dat het geld met de handen moet verdienen, vindt aanzienlijk minder snel werk. EWT heeft vooral behoefte aan medewerkers met een gezond boeren verstand, enig technisch inzicht en twee rechterhanden , zegt Zwanenburg. De opleiding doet daarbij minder ter zake.

EWT is met zijn merk Directwind de grootste windmolenfabrikant van Nederland. Het bedrijf met de hoofdvestiging in Amersfoort bouwt vooral kleinere windmolens met een capaciteit tot 1 megawatt, waar molens in windparken op zee een capaciteit hebben van soms wel 8 megawatt. Zwanenburg: De meeste van onze molens staan niet in parken, maar solitair bij bedrijven of boerderijen, voor de eigen energievoorziening.

Veel kennis
In de fabriek aan de Staalsteden in Enschede voorheen in gebruik bij Hodes Bouwsystemen - wordt begonnen met de bouw van wieken voor 22 windmolens voor Griekenland, waarvoor EWT onlangs een contract sloot. EWT bouwde sinds de oprichting in 2004 circa 600 windmolens. De bouw van de wieken besteedde het bedrijf uit aan bedrijven die produceerden in het oosten van Duitsland en in Polen. EWT wil het nu zelf gaan doen en heeft Twente als vestigingsregio gekozen, omdat hier volgens Zwanenburg veel kennis van wiekenbouw aanwezig is.

Aerpac
De oorsprong van die kennis ligt bij het voormalige Aerpac in Almelo, dat uitgroeide tot de één na grootste wiekenbouwer ter wereld. Zwanenburg werkte eind jaren 90 zelf bij Aerpac, dat na een faillissement werd overgenomen door de Amerikaanse energiereus Enron - later General Electric - in 2003 afbrandde en niet weer werd opgebouwd. Uit Aerpac ontstonden verschillende bedrijfjes, die zich vooral toelegden op de ontwikkeling en onderhoud van windmolens. Voorbeelden daarvan zijn onder meer Suzlon Energy in Hengelo en Special Blade Services in Oldenzaal. De eerste werknemers die voor ons in Enschede aan de slag gaan, hebben we ook geworven onder oud-werknemers van Aerpac.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: EWT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.