De gemeente Enschede meldt dat huishoudens in 2017 gemiddeld 40 tot 60 euro goedkoper uit zijn, doordat zij minder restafval hebben geproduceerd. In de gemeenten Hof van Twente en Oldenzaal zijn vergelijkbare geluiden te horen. Oldenzaal meldde in oktober al bijna een halvering van de hoeveelheid restafval, in Hof van Twente was zelfs sprake van méér dan een halvering.
Verschillende manieren terug
Het bedrag dat de huishoudens bespaard hebben komt op verschillende manieren bij ze terug. In Hof van Twente wordt het variabele deel van de afvalstoffenheffing twee keer per jaar met de inwoners afgerekend. In juli gebeurde dat voor de eerste helft van het jaar, om inwoners in de loop van het jaar al bewust te maken van hun aanbiedgedrag . In januari 2018 volgt de afrekening van het tweede halfjaar.
In Enschede en Oldenzaal kregen de inwoners vooraf een rekening, op basis van een schatting. De werkelijke kosten op basis van het aantal keren dat de grijze container aan de weg is gezet, worden verrekend met de belastingaanslag voor 2018. Omdat de huishoudens in Enschede veel beter hun afval zijn gaan scheiden, heeft de grote meerderheid van de huishoudens het aantal geschatte ledigingen niet gehaald , meldt de gemeente Enschede. De afvalstoffenheffing valt daarmee voor veel huishoudens tientjes lager uit dan in 2017.
Voor Enschedeërs geldt bovendien dat de gemeente in 2018 overschakelt naar het achteraf betalen, op basis van het werkelijke aantal ledigingen. Er wordt geen voorschotbedrag meer in rekening gebracht. Oldenzaal blijft wel een voorschotnota sturen. De schatting in Oldenzaal is gebaseerd op het aantal keren dat de grijze container in 2017 aan de weg is gezet.
Lager tarief verbranden restafval
In 2018 daalt de afvalstoffenheffing ook voor huishoudens in Twentse gemeenten waar geen sprake is van gedifferentieerde afvaltarieven. De reden is dat afvalverwerker Twence een veel lager tarief berekent voor het verbranden van restafval. De heffing daalt daardoor met 10 tot 15 procent, wat in de meeste gevallen neerkomt op een bedrag van 20 tot 30 euro. In Hof van Twente daalt om deze reden, naast het variabele tarief, ook het basistarief met 16 euro.
Tevreden
Verantwoordelijk wethouder Harry Scholten van Hof van Twente is opgetogen over de resultaten. Temeer daar de invoering van diftar in zijn gemeente, anders dan in Enschede, nagenoeg geruisloos verliep. Dat is omdat we in Hof van Twente een jaar eerder al de verpakkingencontainer hadden ingevoerd , zegt Scholten. Daardoor was de verandering minder groot en zagen inwoners al vooraf wat het goed scheiden van afval ze zou opleveren in de hoeveelheid restafval.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman