Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Diftar in Enschede: de eindafrekening van 2017

315371 diftar 6

Wat kost een ondergrondse afvalcontainer? Op die vraag wilde de gemeente Enschede begin september geen antwoord geven, maar moest dat vlak voor de jaarwisseling door een Wob-verzoek van TC Tubantia toch doen.

Het antwoord van 350 pagina s bevat vooral facturen die afvalinzamelaar Twente Milieu in 2016 en 2017 aan de gemeente stuurde. Separaat kregen raadsleden een memo om de antwoorden op het Wob-verzoek in het juiste perspectief te plaatsen.

De grote vraag: is diftar goed­koper of duurder? Niet makkelijk te beantwoorden. Het ligt er namelijk maar net aan welke kosten en opbrengsten je in overweging neemt.

Vaste lasten
De gemeente betaalt elke maand 'vaste lasten' aan Twente Milieu voor onder meer de afvalinzameling en exploitatie van de afvalbrengpunten. Ook de lease van ondergrondse containers valt daaronder.

De totale vaste lasten van de gemeente aan Twente Milieu zijn 8,1 miljoen euro, zo'n 3 ton meer dan vorig jaar. Een groot deel van die stijging heeft te maken met hogere leasekosten, omdat er meer containers zijn geplaatst. Die kosten stegen van 61.000 euro per maand (januari 2016) tot 75.000 euro per maand (sinds oktober 2017).

Afvaldump
Er zijn ook variabele kosten. Uurtarieven voor bijvoorbeeld huis-aan-huis inzamelen van verpakkingsafval of het op afroep ophalen van grof vuil. Ook de totale uurkosten zijn toegenomen. Gebaseerd op de meest recente cijfers (t/m oktober) zo'n 300.000 euro.

Dit wordt vooral veroorzaakt door illegale stort. In 2016 was Enschede 285.000 euro kwijt aan afvaldump. Dit jaar stopt de teller ongeveer bij 425.000 euro. Saillant: de gemeente zegt dat illegale stort het laatste halfjaar enorm is afgenomen. Dit is slechts beperkt terug te zien in de uurkosten die ervoor worden berekend.

Goedkoper
Het apart inzamelen van verpakkingsafval is goedkoper, berekent de gemeente in de eerder genoemde memo aan raadsleden voor. De opbrengsten (subsidie uit het Afvalfonds) wegen niet op tegen de hoge inzamelkosten, maar er wordt geld bespaard om dat er minder restafval wordt ingezameld en verbrand.

Netto levert het inzamelproces de gemeente 137.000 euro op, zo'n 60.000 euro meer dan vorig jaar. Ook inwoners zijn goedkoper uit, zegt de gemeente. Gemiddeld 40 tot 60 euro per huishouden. De besparing van dit jaar wordt in het vaste tarief van 2018 afgetrokken.

Maar...
Zo lijkt de overgang naar diftar iedereen geld op te leveren. Maar wat nog niet is meegenomen, zijn de kosten die de gemeente maakt door afvaldump (140.000 euro meer dan in 2016), de plaatsingskosten van de meer dan 200 extra afvalcontainers sinds 2016 (500.000 euro), afvalcoaches (80.000 euro in 2017) en twee extra handhavingsambtenaren voor afvaldump (100.000 euro in 2017).

Bovendien: als alle belastingbetalende huishoudens volgend jaar gemiddeld 30 euro minder belasting betalen, krijgt de gemeente in 2018 dus 2,1 miljoen minder opbrengsten. Dat bedrag wordt, zoals eerder uit een gemeentelijke memo bleek, niet volledig gedekt uit lagere kosten voor inzamelen en verbranden.

Hoe kan het dan dat de belasting voor inwoners dan toch omlaag gaat? Het geld voor bovengenoemde, aan diftar gerelateerde kosten, komt uit andere potjes. Een ervan is de spaarpot voor afvalbeleid. Die telt nu zo n 3 miljoen euro, maar is volgens de gemeentebegroting in 2020 leeg. Hij moet dus worden aangevuld. En dat geld moet ergens vandaan komen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Meldpunt Diftar
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.