Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Hulpverleners huisartsenposten mikpunt verbale agressie

315682 Schermafbeelding 2018 01 02 om 090340

Hulpverleners van huisartsenposten in Twente waren in de nacht van oud en nieuw doelwit van verbale agressie van patiënten die binnen werden gebracht. Veelal was daarbij overmatig alcoholgebruik in het spel. Hoewel het nergens uit de hand liep, moest in een aantal gevallen de politie te hulp schieten.

"Vooral bij binnenkomst van patiënten hebben we verbale agressie ervaren", aldus medewerkers van de huisartsenpost in Almelo. Zij moesten veel verwondingen als gevolg van vechtpartijen behandelen. Ook de collega's in Hengelo maken melding van een incident met verbaal geweld. De hulpverleners van de post in Enschede spraken van een onrustige nacht met veel brand- en steekwonden. "Er waren geen extra incidenten met verbaal of fysiek geweld tegen onze medewerkers", zegt Agnes IJland, locatiemanager van de huisartsenposten Enschede en Oldenzaal.

Toename
"Over het algemeen zien we wel een toename, zowel bij telefonisch contact als bij de mensen die bij ons binnenkomen. Het is lastig een verklaring te geven. Soms speelt alcohol een rol." IJland draaide zelf een deel van oudejaarsnacht mee op de post in Enschede. "We willen de veiligheid van onze mensen garanderen. Daarvoor hebben we heel korte lijntjes met de beveiliging van het MST. Als er wat gebeurt, zijn ze snel ter plekke. Bovendien hebben we camerabewaking en hebben onze mensen alarmknoppen."

Bij de uitvoering van hun werk onderweg hebben de hulpverlenende instanties in Twente tijdens de jaarwisseling geen agressie ondervonden, aldus de politie. Een dag eerder keerde in een Oldenzaalse woonwijk een groep van acht personen zich wel tegen enkele agenten. De situatie was even zo grimmig, dat ze genoodzaakt waren met pepperspray te dreigen en versterking op te roepen. Er is een man opgepakt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.