Tot 12.00 uur rijden er in heel Twente zeker geen bussen. Daarna wordt gekeken welke chauffeurs staken en welke chauffeurs toch een ronde maken. Brigitta Paas, woordvoerder van de vakbond FNV, wil de reizigers waarschuwen: "Wij kunnen niet garanderen dat een reiziger na zijn reis ook weer terug kan reizen. Blijf de websites van de vervoerders dus in de gaten houden."
Buurtbus"Wij staken niet, maar zijn wel solidair met de stakende chauffeurs", zegt Trudy van Gils, voorzitter van de buurtbusvereniging in Enschede. Ze rijdt zelf als vrijwilliger op de buurtbus Hogeland. "De buurtbus rijdt dus ook niet. Ik vind het goed dat ze staken voor betere arbeidsomstandigheden. Ik kan als vrijwilliger niet echt meepraten over de werkdruk. Ik hoor de chauffeurs natuurlijk wel mopperen, maar ik heb gewoon tussen de ritten tijd om te plassen."
"De reizigers zijn inderdaad de dupe, maar het is maar voor een dag. Er moet iets gebeuren, dus ik vind het prima. Klachten heb ik nog niet echt gehad. De passagiers die ik heb gesproken stonden er volledig achter. Mensen die afhankelijk zijn van de bus adviseer ik thuis te blijven. Misschien kunnen ze een vrije dag opnemen. Ik ga morgen lekker thuis met een boek op de bank zitten en wat series kijken."
Treinverkeer
Het treinverkeer lijkt minder hinder te ondervinden van de staking. Keolis-woordvoerder Manon Denessen kan met zekerheid zeggen dat er tussen Enschede en Zwolle treinen rijden. Het is volgens haar ook nog niet bekend hoeveel werknemers staken. "De mensen die gaan staken moeten zich tussen 04.45 uur en 09.00 uur melden in Zwolle of in Enschede. Daarna wordt duidelijk hoeveel mensen zich als staker hebben ingeschreven."
Hoge werkdrukChauffeurs van de regionale vervoerders gaan staken, omdat werkgevers weigeren afspraken te maken over de te hoge werkdruk die de buschauffeurs en treinmachinisten ervaren. Werknemers willen naast een verlichting van de werkdruk ook een loonsverhoging van meer dan de twee procent die de werkgevers ze bieden. De 12.000 werknemers van de vervoersbedrijven trokken al eerder aan de bel: chauffeurs zitten soms vier uur achter het stuur en krijgen geen pauzes. Verloren tijd door bijvoorbeeld plaspauze moeten de werknemers inleveren op hun lunchtijd.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Keolis