Daarin blikte hij alvast vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. De versplintering, met in veel plaatsen een groot aantal fracties in de gemeenteraad, lijkt volgens Staal wellicht democratisch maar bedreigt volgens hem de bestuurbaarheid van gemeenten en het land. "Dat af te doen met dat het zo mooi is om als minderheidscollege elke keer weer gelegenheidscompromissen te moeten zoeken, lijkt mij kortzichtig. Dat dit het bestuur verlamt, lijkt mij een logischer gevolg."
Andere voorkeur
Zelf geeft hij de voorkeur aan de vorming van een 'enigszins brede coalitie'. Die dient volgens hem ook te besturen voor hen door wie de coalitie niet is gekozen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen belegt de provincie op 19 februari een bijeenkomst met lokale bestuurders en raadsleden om over de versplintering te praten.
Tien of meer fracties
Die is in Twente in veel gemeenteraden zichtbaar. Eenmansfracties komen ook in deze regio in meerdere plaatsen voor. De drie grootste steden in de regio (Enschede, Hengelo en Almelo) tellen tien of meer fracties. Almelo spant wat dat betreft de kroon met in totaal veertien fracties op 35 raadszetels.
Wethouder voor vier partijen
Ook de gemeenteraad van Hellendoorn bestaat uit een bontgekleurd politiek gezelschap met tien fracties dan wel partijen die samen 25 zetels hebben. Het heeft er in deze gemeente op de grens van Twente en Salland mede toe geleid dat twee wethouders (Anja van den Dolder en Thomas Walder) allebei vier partijen vertegenwoordigen in het gemeentebestuur.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Emiel Muijderman